c S

Z novo spletno stranjo otroci še hitreje do pomoči v Unicefovih varnih točkah

08.11.2018 16:15 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Otroci, ki se znajdejo v težavah, se lahko v Unicefove varne točke po pomoč zatečejo vse dni v letu. Da bo pot do pomoči za otroke odslej še hitrejša in enostavnejša, je v teh dneh zaživela posebna spletna stran, ki otrokom v stiski omogoča prikaz najbližjih Unicefovih varnih točk njihovi trenutni lokaciji ter številne nasvete za pomoč v stiski.

Unicefove varne točke so v 16 letih zaživele že v 85 krajih po vsej Sloveniji. V več kot 670 varnih točkah sodeluje več kot 1500 srčnih ljudi, ki prostovoljno pomagajo otrokom, ko se znajdejo v težavah, so sporočili iz Slovenske fundacije za Unicef.

Da bo iskanje pomoči za otroke in mlade odslej še hitrejše in bolj enostavno, je Unicef Slovenija v sodelovanju z digitalno agencijo Renderspace vzpostavil posebno spletno stran, prilagojeno mobilnim napravam, ki jih mladi vse bolj uporabljajo. S pomočjo interaktivnega zemljevida bo otrok, ki se je znašel v stiski, kar najhitreje izvedel za najbližjo varno točko v njegovi okolici in našel številne praktične nasvete, kako se odzvati ob različnih težavah in kje dobiti pomoč poleg obiska varnih točk.

Z novo spletno stranjo želijo v Unicef Slovenija po navedbah Tatjane Hvala olajšati iskanje pomoči otrokom in mladim, saj si prizadevajo, da samo iskanje pomoči ne predstavlja dodatnega bremena za zanje, ko se znajdejo v težavah. Ker otroci pogosto potrebujejo dodatno spodbudo pri iskanju pomoči, jih Unicef Slovenija vabi, da varne točke obiščejo že prej, ko še niso v stiski in jih pobližje spoznajo, saj bo potem iskanje pomoči vsekakor lažje.

Pri Unicefovih varnih točkah gre za različne javne prostore, kot so mladinski centri, policijske postaje, lekarne, knjižnice, frizerski saloni, cvetličarne, trgovine in drugi prostori, kamor se lahko otroci zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Prepoznajo jih po posebni nalepki - smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. V teh točkah so ljudje, ki otrokom nudijo trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski.

V varne točke po vsej Sloveniji se na leto zateče več sto otrok. Vsak otrok ima pravico do življenja brez nasilja. Unicef verjame, da bi moral biti vsak otrok zaščiten pred zlorabami, zanemarjanjem, nasiljem in izkoriščanjem. Varno okolje za otroke pomeni varno in srečnejše odraščanje. Varne točke predstavljajo korak odločnejšega boja proti nasilju nad otroki, so še dodali v Unicefu.