c S

Na srečanju ravnateljev o aktualnih problematikah osnovnega šolstva

07.11.2018 07:20 Portorož, 06. novembra (STA) - V Portorožu se je z omizjem sklenilo tradicionalno strokovno srečanje ravnateljev osnovnega šolstva. Državna sekretarka Martina Vuk je ob tej priložnosti predstavila stališča in rešitve v zvezi z najbolj aktualnimi problematikami, med drugim gredo glede nadomeščanj v smeri, da bo moč razporejati obveznosti učitelja znotraj istega tedna.

V zvezi z najbolj aktualnim vprašanjem nadomeščanj je državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Vukova pojasnila, da stvari še usklajujejo s sindikatom, da pa gre rešitev v smeri, da bodo ravnatelji lahko znotraj istega tedna prerazporejali obveznosti, pri čemer tisti učitelji, ki ne bodo izpolnili obveznih 22 ur, ne bodo deležni odbitkov.

Predsednik združenja ravnateljev osnovnega šolstva Gregor Pečan je opozoril, da bi bilo smiselno plačati nadomeščanja po tistem, ko bi posamezni učitelj izpolnil predviden letni fond ur. Vukova mu je odvrnila, da bodo tisti učitelji, ki bodo presegli fond, tudi dobili izplačane nadure, da pa se to ne tiče nadomeščanj kot takih. Pečan pa je ob tem izrazil skrb, da bodo nekateri učitelji v situaciji, ko bodo po eni strani dobili izplačana nadomeščanja, po drugi pa zaradi dopustov me bodo izpolnili fonda ur.

Glede uredbe o varstvu osebnih podatkov je Vukova pojasnila, da je do težav prišlo, ker je omenjena evropska uredba začela veljati, preden bi ustrezno prilagodili nacionalni zakon. Bodo pa že v okviru spremembe zakona, ki jo pripravlja ministrstvo za pravosodje, vnesli določene izjeme s področja vzgoje in izobraževanja, s katerimi bi razbremenili delo ravnateljev.

Sicer pa ministrstvo za izobraževanje po njenih besedah pripravlja tudi posebno brezplačno aplikacijo Pametna šola, ki bo olajšala vodenje in urejanje pedagoške dokumentacije in letnih delovnih načrtov. Kot je dodal vodja sektorja za osnovne šole Gregor Mohorčič, bodo prve pilotne šole pozvali k uporabi aplikacije predvidoma v prihodnjem letu.

Državna sekretarka se zaveda tudi težav pri pridobivanju učiteljskega kadra, zato bo ministrstvo iskalo načine, s katerimi bi omogočili izvedbo "klasičnih" pripravništev, ki so pogoj za pristop k strokovnemu izpitu.

Državna sekretarka se je dotaknila tudi vprašanja šolske prehrane in pri tem poudarila, da je obstoječ sistem dober in ga želijo ohraniti. Glede želja staršev po nudenju posebnih obrokov, od vegetarijanskih do posebej prilagojenih zaradi alergij, pa je Vukova pojasnila, da posamezne šole zagotavljajo posebne obroke, a to ne more biti predpisano, saj niti ni izvedljivo. Ob tem je sicer pravica vsakega otroka, da določeno hrano tudi zavrne, je dodala.