c S

Štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška podelil prvih 12 štipendij

06.11.2018 14:56 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Na prvi razpis Štipendijskega sklada dr. Janeza Drnovška se je letos prijavilo bistveno več mladih, kot je na voljo sredstev. Glede na trenutne zmožnosti je fundacija Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) za otroke in družine za tekoče šolsko leto podelila prvih dvanajst štipendij po 120 evrov, so sporočili iz zveze.

Ob 10. obletnici smrti politika, predsednika vlade in države, državnika in humanista Janeza Drnovška so na pobudo svojcev pri fundaciji ZPMS ustanovili štipendijski sklad za dijake in dijakinje, ki pri nadaljevanju srednješolskega šolanja potrebujejo finančno pomoč.

Pri ZPMS so bili veseli pobude, saj se družine s prošnjami za pomoč pogosto obračajo prav na to humanitarno organizacijo. V okviru aktivnosti so ob otvoritvi razstave ob 10. obletnici smrti Drnovška pripravili dobrodelno dražbo predmetov iz njegove zapuščine, finančne deleže pa so prispevala podjetja, v skladu je trenutno 48.000 evrov.

Štipendijski sklad po navedbah predsednice ZPMS Darje Groznik izkazuje družbeno odgovorno razumevanje pomena izobraževanja mladih za prihodnost. Čeprav v Sloveniji obstaja več vrst štipendij iz javnih sredstev, kot so kadrovske, za deficitarne poklice in Zoisove, pa tudi nekatere druge, po izkušnjah ZPMS jih kljub temu, kot pravi, primanjkuje.

Želela bi si, da bi lahko v naslednjem letu podelili še več štipendij, kar pa je predvsem odvisno od višine donatorskih in sponzorskih sredstev, ki jih že zbirajo za prihodnje šolsko leto, je še dodala Groznikova.

Razpis je bil objavljen za vse smeri srednješolskega izobraževanja s posebnim poudarkom na poklicnem. Prejemniki mesečne štipendije v višini 120 evrov bodo štipendije prejemali do konca srednješolskega izobraževanja.