c S

Začenja se tretji evropski teden poklicnih spretnosti

05.11.2018 09:06 Dunaj, 05. novembra (STA) - Na Dunaju se danes začenja tretji evropski teden poklicnih spretnosti, ki bo trajal do petka. Poleg tega se bodo pod geslom Odkrij svoj talent mladi iz vse Evrope na več kot tisoč dogodkih po vsej celini do decembra lahko seznanili s priložnostmi za usposabljanje in poklicno pot, ki jih omogoča poklicno in strokovno izobraževanje in usposabljanje.

Kot so še sporočili iz Bruslja, je letos poseben poudarek na prihodnosti poklicnega izobraževanja in usposabljanja s temami, kot sta njegova digitalizacija in internacionalizacija.

Pobuda združuje izvajalce izobraževanja in usposabljanja, organizacije civilne družbe, javne organe, poslovne organizacije, sindikate in širšo javnost, njen namen pa je ozaveščanje o koristih poklicnega izobraževanja in usposabljanja.

Cilj evropskega tedna poklicnih spretnosti, ki ga organizirata Evropska komisija in avstrijsko predsedstvo Sveta EU, je pokazati, da je poklicno izobraževanje in usposabljanje tako za mlade kot za odrasle pametna izbira, ki vodi do odličnosti v izobraževanju, visokokakovostnih delovnih mestih in večje zaposljivosti. S tem prispeva k programu znanj in spretnosti za Evropo ter izvajanju evropskega stebra socialnih pravic.

V Sloveniji bodo v okviru evropskega tedna poklicnih spretnosti potekali štirje dogodki. V Ljubljani bo v ponedeljek izobraževalna delavnica Vstop na trg dela, zavod Cmepius pa bo od danes do petka na Faceboku in svoji spleti strani objavljal zgodbe o mobilnosti študentov. V Idriji bo v sredo dogodek Inženirke in inženirji bomo, v Ljubljani pa bo v četrtek Evropski dan delodajalcev.

Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je izpostavila, da poklicno izobraževanje in usposabljanje vodi do zanimivih in bogatih poklicnih poti na najrazličnejših področjih, od pilotov, filmarjev do letalskih tehnikov. Poleg tega ljudje s poklicnim izobraževanjem in usposabljanjem ter vajeništvi po njenih besedah pridobijo spretnosti, ki ustrezajo potrebam trga dela v 21. stoletju.

Avstrijska ministrica za digitalizacijo in gospodarske zadeve Margarete Schramböck pa je poudarila, da je dobro uveljavljen in delujoč sistem poklicnega izobraževanja in usposabljanja pomemben dejavnik gospodarskega razvoja, poleg tega pa mladim ponuja trdno podlago za uspešno poklicno pot.