c S

S pomočjo pravljice o kosu proti spolnim stereotipom v družbi

30.10.2018 13:05 Ljubljana, 30. oktobra (STA) - Otroci, ki želijo spoznati kosa in njegovo trnovo pot do naraščaja, bodo njegovo zgodbo našli v slikanici z naslovom O kosu, ki je bil vsemu kos. Na voljo je tudi kot radijska igra, kmalu pa bo tudi kot interaktivna pravljica za pametne telefone. Zavod Mundilfari se s projektom loteva vprašanja spolnih stereotipov, so povedali danes.

Projekt Nadebud, v okviru katerega so pripravili slikanico, se loteva tematike enakosti oz. neenakosti med spoloma. V družbi imajo razni stereotipni vzorci, med njimi spolni stereotipi, močen vpliv. Z njimi se po opozorilu avtorjev Kobrowskega in akademske slikarke Urške Kozak, ki je slikanico tudi ilustrirala, srečujemo povsod - od vsakodnevnih pogovorov in reklam do iskanja službe.

Pri svojih prejšnjih projektih so v zavodu opazili, da številni ljudje ne priznavajo in ne prepoznavajo stereotipov. "To je zaskrbljujoče, ker kaže na trdovratnost družbenih predsodkov, na zastarelo in omejujoče mišljenje velikega deleža populacije ter predvsem zato, ker se stereotipi in predsodki prenašajo s starejših generacij na mlajše," poudarjajo.

Tovrstnih vzorcev se številni ne zavedajo, zato je situacijo težko spremeniti, opozarjajo. A dokler si problema ne priznamo in ga ne prepoznamo, po njihovih besedah ne bomo spremenili globoko ukoreninjenih vzorcev in mehanizmov razmišljanja ter posledično ravnanja v vsakdanu posameznika.

Otroci so zelo dojemljivi, zato bodo po mnenju avtorjev morda na nezavedni ravni prvič ozavestili nesmiselne omejitve in pravila, ki jih narekuje družbeni spol.

Le vzgoja otrok v odprtem duhu in izobraževanje brez razlik na podlagi biološkega spola pri igri, pravljicah in delu ter ozaveščanje stereotipov in predsodkov lahko pripomoreta k zmanjšanju ali odstranitvi spolnih predsodkov v družbi, so pozvali v zavodu.

Po njihovem mnenju je pomembno, da se otroci že zgodaj srečujejo z zgledi enakopravnih medspolnih in sploh medčloveških odnosov. Predsodki imajo pogosto socialno-psihološki izvor, pri njihovem nastanku pa je kritična ravno faza zgodnje socializacije, so poudarili.

Predsodki in stereotipi negativno vplivajo na konstruktivnost medsebojnih odnosov in doseganje visoke kakovosti bivanja. Otrok, ki občuti in sprejema stereotipe in predsodke glede spola, ne more neobremenjeno vzpostavljati stikov in odnosov z drugimi, svarijo. Prav tako je po njihovem opozorilu omejen pri izražanju sebe, so dodali.

Projekt Nadebud zavoda za kulturne in umetniške dejavnosti Mundilfari je sofinanciralo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Več informacij o projektu je na voljo na spletni strani http://nadebud.si.