c S

Zanimanje za slaščičarski poklic narašča, ljubljanski dijaki dobili nove prostore za praktični pouk

28.10.2018 09:18 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Dijaki Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC Ljubljana) se lahko z letošnjim šolskim letom za svoj bodoči poklic slaščičarja urijo v novih prostorih za praktični pouk. Zanimanje za poklic slaščičarja zadnja leta narašča, tako so v program letos vpisani že 203 dijaki, pravijo v BIC Ljubljana.

Dijaki BIC Ljubljana bodo od zdaj imeli tudi več priložnosti za individualno delo v slaščičarstvu, njihov urnik pa bo prijaznejši, saj bodo iz dvoizmenskega prešli na enoizmenski, le dopoldanski pouk. Novi prostori, veliki 150 kvadratnih metrov, bodo poleg že obstoječih delavnic, dijakom omogočali tudi prijaznejši urnik, saj s to pridobitvijo pouk ne bo več dvoizmenski. Na svoj račun bodo prišli tudi tečajniki slaščičarskih tečajev, pravijo na BIC Ljubljana.

Novi prostori bodo omogočali izobraževanje v pripravi čokoladnih izdelkov, kot so pralineji in čokoladne skulpture, kar je bil v dozdajšnjih delavnicah zaradi vpliva vročine večji izziv. Učiteljice praktičnega pouka za dijakinje in dijake pripravljajo tudi slaščičarske krožke, kjer bodo dijakinje in dijaki na svojo željo lahko osvojili še dodatna znanja in veščine o čokoladnih skulpturah, tehnikah risanja na marcipan in sladkorne mase, izdelovanja in oblikovanja figuric in priprave tako tradicionalnih, kot modernih sladic.

Slaščičarski poklic je sicer deficitaren, a na šoli zadnja leta zaznavajo povečanje vpisa. Direktorica BIC Ljubljana Jasna Kržin Stepišnik pravi, da zanimanje za program slaščičar narašča. "V zadnjih 10 letih smo podvojili število vpisanih dijakov v prvi letnik, letošnje šolsko leto pa so v program vpisani kar 203 dijaki," je dejala.

"Potrebe po novih prostorih so bile zato velike in veseli smo, da lahko danes dijakinjam in dijakom zagotavljamo odlične nove izobraževalne pogoje za praktično izobraževanje na področju slaščičarstva. S sodobno opremo jih bomo še bolj spodbujali k individualnemu delu, ki pri slaščičarskem poklicu za dijaka ali dijakinjo pomeni hitrejše pridobivanje praktičnih veščin in priložnost za pridobivanje kakovostnega strokovnega znanja slaščičarstva," je še dodala Kržin Stepišnikova.

Učiteljica praktičnega pouka na BIC Ljubljana Lidija Jenko je pojasnila, da bodo novi prostori za praktično izobraževanje dijakom omogočali še več priložnosti za spremljanje najnovejših trendov na področju slaščičarstva. Po njenih besedah so to monoporcijske sladice in slaščičarski izdelki iz lokalnih sestavin oz. posebni izdelki, značilni za lokalno območje, kjer slaščičarne delujejo.

"Veselimo se predvsem priložnosti, da bomo skupaj z dijakinjami in dijaki še naprej razvijali svoje šolske izdelke, ki jih dijakinje in dijaki sami lahko predstavijo v naši šolski trgovini KRUHarije in CUKRnije na Ižanski cesti 10 v Ljubljani," pravi Jenkova.

Dijakinje in dijaki v programu slaščičar so sicer uspešni tudi na slaščičarskih tekmovanjih, svoje znanje pa tako dijaki kot učitelji pridobivajo tudi na mednarodnih mobilnostih v Franciji, Španiji, na Finskem, Portugalskem, letos pa bodo odšli tudi na Malto, so še pojasnili v izobraževalnem centru.