c S

Evropska komisija s "Selfiejem" za podporo digitalnemu poučevanju in učenju v šolah

28.10.2018 09:18 Bruselj, 27. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes v Bruslju predstavila novo orodje poimenovano Selfie, s katerim bodo vse šole v Evropski uniji ter Rusiji, Gruziji in Srbiji lažje ocenile, kako pri poučevanju in učenju uporabljajo digitalno tehnologijo.

V EU bo Selfie (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies - samoocenjevanje učinkovitega učenja s spodbujanjem uporabe inovativnih izobraževalnih tehnologij) lahko prostovoljno uporabljalo 76,7 milijona učencev in učiteljev v 250.000 šolah. Orodje bo na začetku na voljo v 24 jezikih EU, sledilo pa bo še več jezikovnih različic.

Vse zainteresirane šole, višji razredi osnovne šole, srednje in poklicne šole, se lahko prijavijo na platformi Selfie in začnejo s samoocenjevanjem. Cilj Evropske komisije je, da bi do konca leta 2019 orodje uporabljalo milijon učencev, učiteljev in šolskih vodstvenih delavcev.

Pred predstavitvijo orodja Selfie na poljski srednji šoli v Varšavi je evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Tibor Navracsics danes dejal, da lahko Selfie šolam pomaga smiselno in celovito vključevati tehnologije v poučevanje in učenje. Izrazil je prepričanje, da bo Selfie pomagal izboljšati digitalne spretnosti Evropejcev.

"To je ključnega pomena, če želimo vsem omogočiti, da lahko izkoristijo priložnosti svetovnega gospodarstva, temelječega na znanju. Nujno je tudi za izgradnjo družbe, v kateri ljudje novih tehnologij ne uporabljajo pasivno, pač pa samozavestno in kritično," je še dejal.

Selfie je ena od 11 pobud akcijskega načrta za digitalno izobraževanje, ki ga je Evropska komisija predstavila januarja letos. Cilj akcijskega načrta je spodbuditi digitalna znanja in spretnosti v Evropi ter podpreti inovativno uporabo digitalnih tehnologij pri poučevanju in učenju.

Kako orodje Selfie deluje

Ko se šola odloči za uporabo orodja Selfie, učenci, vodstvo šole in učitelji odgovorijo na nekaj kratkih vprašanj o uporabi tehnologije pri poučevanju in učenju. Orodje je modularno in šole lahko izbirajo med nizom neobveznih trditev, dodajo pa lahko tudi do osem prilagojenih vprašanj, ki ustrezajo njihovim potrebam in prednostnim nalogam.

Za odgovore na vprašanja je potrebnih od 20 do 30 minut. Šola nato prejme prilagojeno poročilo o rezultatih. Šolsko poročilo Selfie lahko nato šolska skupnost uporabi za razpravo o tem, kateri ukrepi bi bili primerni za izboljšanje uporabe digitalne tehnologije za boljše učenje.

To bi lahko na primer vključevalo posebno usposabljanje za učitelje ali podporo za učence o vprašanjih, kot je varnost na spletu. Vsi odgovori v orodju Selfie so anonimni, osebni podatki se ne zbirajo, prav tako pa se podatki ne bodo uporabljali za razvrščanje šol ali izobraževalnih sistemov.

Nadaljnji načrti

Selfie v srbskih šolah že uporabljajo, od začetka naslednjega leta pa bo na voljo vsem državam v regiji Zahodnega Balkana. Prva konferenca Selfie bo v Madridu 4. in 5. aprila 2019 v partnerstvu s španskim ministrstvom za izobraževanje. Na dogodku bodo sodelovale šole iz vse Evrope, ki uporabljajo orodje, njihove izkušnje in povratne informacije pa bodo služile za nadaljnje izboljšanje orodja.

Evropska komisija bo razvila tudi podporno gradivo za šole, da bodo lažje sprejele ukrepe, ki so glede na njihove odgovore v orodju Selfie potrebni za okrepitev uporabe digitalnih tehnologij na teh šolah. Evropska komisija preučuje možne sinergije z obstoječimi mrežami učiteljev in šol, zlasti s spletno platformo eTwinning, podprto s programom Erasmus+, ki je prerasel v največjo svetovno mrežo učiteljev.

Ozadje

Evropska komisija je pri razvoju orodja Selfie sodelovala z ministrstvi za izobraževanje in skupnostjo strokovnjakov za digitalno izobraževanje iz vse Evrope. Med partnerskimi institucijami so Evropska fundacija za usposabljanje, Evropski center za razvoj poklicnega usposabljanja in Inštitut za informacijske tehnologije v izobraževanju organizacije UNESCO.

Prvotno različico orodja je lani preizkusilo 650 šol v 14 državah. V pilotnem projektu so prejeli 67.000 pripomb, kako dodatno poenostaviti in izboljšati orodje. Prav te povratne informacije so bile upoštevane v danes predstavljeni različici.

Selfie je dostopen na https://ec.europa.eu/education/schools-go-digital