c S

Komisija zbira predloge za Erasmus+ za prihodnje leto

24.10.2018 14:29 Bruselj, 24. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes objavila razpis za zbiranje predlogov za program Erasmus+ za leto 2019. Na voljo bo 300 milijonov evrov več sredstev oz. deset odstotkov več kot leta 2018. Od predvidenih treh milijard evrov za naslednje leto pa je 30 milijonov evrov namenjenih tudi za t. i. evropske univerze, so danes sporočili iz Bruslja.

Za sredstva v okviru razpisa se lahko prijavi vsak javni ali zasebni subjekt, dejaven na področjih izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa. Prijavijo se lahko tudi skupine mladih, ki se ukvarjajo z mladinskim delom, vendar ne oblikujejo mladinske organizacije.

Komisija je za pomoč skupaj z razpisom objavila tudi vodnik za prijavitelje Erasmus+ v vseh uradnih jezikih EU, v katerem so na voljo podrobnejše informacije o vseh priložnostih programa Erasmus+ v letu 2019 za študente, osebje, praktikante, učitelje, prostovoljce in druge, so še sporočili iz Bruslja.

Evropska komisija je poleg tega v okviru prizadevanj za oblikovanje evropskega izobraževalnega prostora do leta 2025 predlagala tudi vzpostavitev mreže evropskih univerz v EU. V okviru razpisa za zbiranje predlogov za leto 2019 bo komisija začela izvajati pilotni program, ki bo podprl šest zvez evropskih univerz, pri čemer bodo v vsaki vsaj tri visokošolske institucije iz treh držav.

Druga pilotna faza bo predvidoma sledila leta 2020, cilj pa je oblikovati 20 zvez evropskih univerz do leta 2024.

Namen je spodbujati okrepljeno evropsko identiteto, povečati odličnost in prispevati k večji konkurenčnosti evropskih visokošolskih institucij, poudarjajo v Bruslju.

Program Erasmus+ je v dobrih 30 letih omogočil študij, usposabljanje ali učenje v tujini več kot devetim milijonom študentov, članov osebja, učencev, vajencev in prostovoljcev. Tako so se bolje seznanili z Evropo in izboljšali svoje možnosti na trgu dela v prihodnosti. Sedanji program Erasmus+ s proračunom v višini 14,7 milijarde evrov se izvaja v obdobju 2014-2020.