c S

V okviru Partnerstva za spremembe pred zaposlenimi v javnem in zasebnem sektorju novi izzivi

24.10.2018 07:30 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Partnerstvo za spremembe je nacionalna platforma sodelovanja med zaposlenimi v javnem in zasebnem sektorju. Pod sloganom Povezani za akcijo je partnerstvo vstopilo v peti krog in iskalo izzive, ki so jih kot pereče prepoznali različni deležniki v družbi. Na razpis je prispelo 13 izzivov, med katerimi je t. i. komisija navdiha izbrala tri najboljše.

Omenjena komisija je med prijavljenimi izzivi določila pet superfinalistov, na današnjem uvodnem dogodku petega kroga pa so izbrali zmagovalne tri, ki jih bodo reševali do junija 2019. Izbrani izzivi so Učitelj sem/Učiteljica sem! Primeri dobrih praks učiteljev v osnovnih šolah, Izpisovanje zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja - preprosta naloga, ki jo zmore vsak in Povečanje dosega (uporabe) e-storitev javne uprave.

Član komisije je bil tudi minister za javno upravo Rudi Medved. V nagovoru na današnjem dogodku se je zavzel za razširitev Partnerstva za spremembe, prijavljene izzive pa je ocenil kot zelo zanimive, zaradi česar je bila po njegovih besedah izbira težka. Generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik pa se je ministru zahvalila za podporo.

Končni izbor izzivov je bil seštevek glasovanja preko spleta (prejeli so 432 glasov), glasov občinstva na dogodku in glasov komisije. Skozi izzive naj bi zaposleni v javni upravi in gospodarstvu "skupaj premikali meje, rušili stereotipe in ustvarjali pozitivne zgodbe ter dokazovali, da sodelovanje med javno upravo in gospodarstvom deluje na nov, drugačen in inovativen način", so zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Izziv Učitelj sem/Učiteljica sem! Primeri dobrih praks učiteljev v osnovnih šolah je prijavila AmCham komisija za prihodnost dela in izobraževanja. Skozi izziv naj bi našli tiste učitelje, ki s svojim delom in rezultati izstopajo, so vzor pedagoškemu poklicu ter svoje poslanstvo jemljejo resno in odgovorno. Nagradili bi jih in jih izpostavili kot ambasadorje učiteljskega poklica.

Prijaviteljica izziva Izpisovanje zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja - preprosta naloga, ki jo zmore vsak je upravna enota Šmarje pri Jelšah. Na enoti si želijo, da bi bil zahtevek za izdajo gradbenega dovoljenja v prihodnje preprost, da bi ga brez težav izpolnila vsaka neuka stranka. Vseboval bi le podatke o investitorju, vrsti gradnje in podatke o lokaciji gradnje.

Pod izziv Povečanje dosega (uporabe) e-storitev javne uprave pa se je podpisala agencija za javnopravne evidence in storitve. Institucije javne uprave namreč ponujajo številne elektronske storitve tako državljanom kot tudi poslovnim subjektom, ki pa zaradi pomanjkljive seznanjenosti splošne javnosti o digitalnih orodjih in storitvah večinoma niso izkoriščene v obsegu, ki so ga načrtovali pri njihovem snovanju.