c S

Dijaki na Mediatlonu 2018 z osveščanjem o slovenskih dosežkih krepili generacijsko samozavest

23.10.2018 07:26 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - S celodnevno prireditvijo Mediatlon 2018 se je sklenil 11-dnevni projekt Slovenski kvizum za dvig samozavesti. Dijaki so v sklopu dogodka dopolnili spletno aplikacijo Slovenski kvizum z dosežki domačih podjetij in inovatorjev ter poskušali prepričati finsko znanstvenico, naj se zaposli v Sloveniji, je sporočila družba Mediade.

Na zaključni prireditvi, ki je v prostorih Telekoma Slovenije potekala pod geslom "Slovenci smo narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev - samo svet tega še ne ve!", je sodelovalo 35 dijakov iz različnih slovenskih poklicnih šol in gimnazij.

Dijaki so razvijali vsebine za digitalni kviz Slovenski kvizum, ki je zaživel v začetku leta, in ga dopolnili z 18 novimi dosežki in inovacijami Slovencev. Potekale so tudi delavnice, s katerimi so razvijali kreativnost in se učili veščin, kako pripraviti navdihujočo predstavitev. V sklepnem delu dogodka so nato poskušali prepričati finsko znanstvenico, da se zaposli v Sloveniji, kjer ima na voljo ustvarjalno okolje s številnimi poklicnimi izzivi.

"Tovrstni dogodki mladim omogočajo, da pogledajo in razmišljajo izven okvirjev, so inovativni in razvijajo ideje, hkrati pa jih umestijo tudi v realno podjetniško okolje," je povedala Mateja Matzele Golob z oddelka Telekoma Slovenije, kjer razvijajo tudi digitalne rešitve prihodnosti.

Delo mladih je ocenila komisija, ki so jo sestavljali direktorji, inženirji, predstavniki šolstva ter finska znanstvenica Riitta Fagerholm Mošić. Slednja je članica Mednarodne sekcije managerjev Združenja Manager in minulih 11 let živi in dela v Sloveniji. "To, kar smo videli danes, pogrešam v Sloveniji. Ljudi, ki si upajo izstopati in biti drugačni," je dejala o delu slovenskih dijakov.

Projekt Slovenski kvizum za dvig samozavesti je potekal v sklopu Središča karierne orientacije Zahod pod okriljem ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Projekta povezuje 11 šol, njegov namen pa je vzpostaviti delujoč model karierne orientacije nadarjenih dijakov in sodelujočo mrežo šol, ki s projekti spodbuja najbolj nadarjene dijake, je še zapisala družba Mediade.