c S

Leben napovedal sanacijo osmih vrtcev v celjski kotlini

18.10.2018 07:30 Celje, 17. oktobra (STA) - Minister za okolje in prostor Jure Leben je danes po ogledu saniranega vrtca Hudinja v Celju napovedal, da bo sredi novembra podpisal odlok o sanaciji še osmih vrtcev v celjski kotlini. Kot je povedal v izjavi za medije, bo sanacija trajala dve leti, vsako leto pa bodo sanirali po štiri vrtce. Denar za sanacijo bo v celoti zagotovilo ministrstvo.

Napovedal je tudi pogovore z lokalnimi podjetji, od katerih pričakuje družbeno odgovornost in sodelovanje pri sanaciji.

Na ministrstvu so že ocenili vrednost sanacije, a je Leben danes pojasnil, da zneska ne želi razkriti pred lokalnimi volitvami. Sanacija vrtcev bo predvsem zajemala zamenjavo onesnažene zemljine in peska.

Celjska občina je avgusta lani končala sanacijo vrtca Hudinja, saj je bila zemljina na igrišču onesnažena s težkimi kovinami. Opravljena analiza tal na območju vrtčevske enote na Hudinji maja lani je pokazala prekomerno onesnaženost z nekaterimi težkimi kovinami. Presežene so bile opozorilne vrednosti za baker, svinec in arzen ter kritične vrednosti kadmija in cinka.

Tla so vzorčili po celotnem igrišču, ki meri 2500 kvadratnih metrov, v globinah od nič do pet centimetrov in od nič do 20 centimetrov. Iz rezultatov je razvidno, da so v površinskem delu tal na globini od nič do pet centimetrov ter tudi v globini do 20 centimetrov tla prekomerno onesnažena z nekaterimi težkimi kovinami.

Ostala merjena onesnaževala - nikelj, celokupni krom in živo srebro, niso presegla mejnih vrednosti po sedaj veljavnih predpisih. V mivki, odvzeti v peskovniku vrtca na Hudinji, pa niso ugotovili neskladnosti s smernicami za mivko za otroške peskovnike in igrišča.