c S

Izzive zagotavljanja javne varnosti lahko nagovorijo tudi družbena omrežja

17.10.2018 07:10 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Govorci so na današnjem dogodku v organizaciji podjetja Xlab z naslovom Družbena omrežja - Dobro, slabo in grdo govorili o izzivih na področju rabe družabnih omrežij za zagotavljanje javne varnosti. Med drugim so opozorili na pomembnost izobraževanja in ozaveščanja uporabnikov, da se bodo ob morebitnih zlorabah lahko učinkovito odzvali.

Ozaveščanje uporabnikov spleta o prevarah in kriminalu na družbenih omrežjih je zelo pomemben dejavnik, ni pa nujno dovolj, je izpostavil vodja odzivnega centra Sicert Gorazd Božič. Ključno je, da se na zlorabo ali sum zlorabe tudi odzovemo, čemur je namenjen nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost. Sicert namreč opravlja koordinacijo razreševanja incidentov, tehnično svetovanje ob vdorih, računalniških okužbah in drugih zlorabah ter izdaja opozorila za upravitelje omrežij in širšo javnost o trenutnih grožnjah na elektronskih omrežjih.

Na družbenih omrežjih je aktivno prisotna tudi policija, ki različne kanale, predvsem Facebook in Twitter uporablja za obveščanje javnosti o različnih aktivnostih policije, kot so iskanje pogrešanih oseb, zanimive novosti, preventivne akcije, pa tudi pozivi za zaposlovanje novih kadrov. Vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje na Generalni policijski upravi Alojz Sladič je še spomnil, da začetki uporabe družbenih omrežij policije segajo v leto 2014 v čas množičnih demonstracij. Kmalu nato pa je zaživela še stran policije na Facebooku, danes imajo vsaka svojo tudi vse policijske uprave.

Lija Miljavec s Spletnega očesa pa je opozorila tudi na možnosti zlorabe otrok na družbenih omrežjih. Ta lahko povzročiteljem kaznivega dejanja služijo kot vstopna točka za stik z mladoletniki, pa tudi kot platforma za distribucijo gradiv s spolnimi zlorabami otrok in izsiljevanje z intimnimi posnetki.