c S

Pikalo z ostalimi resornimi ministri v Bruslju o misijah in partnerstvih v programu Obzorje

16.10.2018 07:30 Bruselj, 15. oktobra (STA) - Evropski ministri, pristojni za raziskave in inovacije, med njimi slovenski minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, so se v Bruslju srečali na neformalnem kosilu pri komisarju Carlosu Moedasu na temo misij in partnerstev v okviru izvajanja okvirnega programa EU za raziskave, imenovanega Obzorje Evropa, v obdobju 2021-2027.

Komisar za raziskave, znanost in inovacije Moedas in ministri so tako razpravljali o misijah in partnerstvih, tako javno-zasebnih kot javno-javnih, ki jih bo EU na področju raziskav financirala v prihodnjem sedemletnem obdobju.

Na slovenskem resornem ministrstvu so spomnili, da so evropski ministri že konec septembra na zasedanju večinoma soglašali, da je treba misije in partnerstva določiti v pravnih aktih programa, namesto le v dokumentu Evropske komisije.

Slovenija in še nekaj držav so takrat poudarile, da jih je treba izbrati v preglednem procesu, v katerem morajo imeti članice ključno vlogo. Odločitev o seznamu misij in partnerstev ima vpliv na celotna pogajanja o prihodnjem sedemletnem večletnem finančnem okviru EU na področju raziskav, je takrat izpostavil Pikalo, saj bo preko teh oblik predvidoma porabljena vsaj tretjina vseh sredstev programa Obzorje Evropa.

Komisar Moedas je ministrom danes predložil seznam področij za misije in partnerstva, ki jih je predlagala komisija. Ta je upoštevala omenjeni sklep ministrov, da ta postanejo sestavni del pravnih aktov programa.

Pikalo je izpostavil, da morajo misije presegati tako meje držav kot meje znanstvenih področij in sektorjev, partnerstva pa morajo biti bolj odprta kot doslej ter pregledna v svojem delovanju, so poudarili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Obenem morajo po prepričanju Slovenije misije in partnerstva jasno dokazovati učinek dodatnih vlaganj v raziskave in inovacije, v njih pa se morajo izvajati aktivnosti vseh stopenj tehnološke zrelosti.

"Osnovno vprašanje pa je, kako lahko znanost in raziskave v prihodnjih desetletjih prispevajo h krepitvi kakovosti življenja posameznic in posameznikov," je poudaril Pikalo in dodal, da se je treba v EU izogibati misijam, ki niso izziv celotne unije, temveč zgolj izzivi posameznih držav članic.

Za institucionalizirana partnerstva Slovenija po Pikalovih besedah pričakuje posvetovanje o portfelju pobud na podlagi kažipota njihove priprave, nato pa upoštevanje mnenja članic v oceni učinka, ki jo bo morala Evropska komisija pripraviti za vsako pobudo. Slovenski minister je opozoril tudi na odsotnost misije, ki bi naslovila samorefleksijo EU in njene izzive.

Minister se je srečal tudi tudi z evropskim komisarjem za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tiborjem Navracsicsem. Razpravljala sta o pogajanjih glede prihodnjega programa Erasmus in o drugih odprtih dosjejih na področju mladine, izobraževanja in športa. Načela sta vprašanje zaposlenosti mladih, se pogovarjala o veščinah in kompetencah starejših ter o staranju evropske družbe.

Na ministrstvu so spomnili, da bo v torek objavljen tudi letošnji pregled izobraževanja in usposabljanja, to je letno poročilo Evropske komisije o napredku držav pri doseganju skupaj zastavljenih ciljev na omenjenem področju. Slovenija se v teh poročilih tradicionalno izkaže za nadpovprečno, so dodali.

Pikalo se je ob robu srečanja na neformalni večerji sestal tudi s hrvaško ministrico za raziskave in izobraževanje Blaženko Divjak, ki mu je med drugim predala vabilo za uradno dvostransko srečanje v Zagrebu.