c S

Na IJS podelili nagrade letošnje multikonference

12.10.2018 22:17 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - S podelitvijo nagrad se je danes sklenila 21. mednarodna multikonferenca Informacijska družba 2018, ki je od ponedeljka potekala na Institutu Jožef Stefan (IJS). Na današnji svečani prireditvi so med drugim podelili nagrado za življenjsko delo, posebno priznanje, nagrado za prvo damo slovenskega spleta ter nagrade za najboljše inovacije.

Udeležence dogodka je uvodoma nagovoril direktor IJS Jadran Lenarčič, v video nagovoru pa je udeležence pozdravil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Peter Volasko z ministrstva za izobraževanje je v nadaljevanju poudaril, da moderne družbe temeljijo na informacijsko-komunikacijski tehnologiji, k temu področju pa pomembno prispevajo tudi slovenski raziskovalci.

Dekanja ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko ter predsednica programskega odbora multikonference Mojca Ciglarič pa je poudarila pomen izobraževanja mladih, od katerih je odvisen bodoči razvoj informacijske družbe. Pomembno je, da mlade naučimo ne le razvijati tehnologijo, temveč tudi, kako jo uporabljati v korist sebi, družbi in Sloveniji, je poudarila Ciglaričeva.

V nadaljevanju prireditve so najboljši dosežek na področju informacijske družbe, t. i. informacijsko jagodo podelili projektu Yaskawina tovarna robotov v Kočevju. Informacijsko limono za najslabši dosežek pa so namenili financiranju slovenske akademske znanosti. Kot so na IJS zapisali v obrazložitvi, so pri tem imeli v mislih padanje državnih sredstev za raziskovano dejavnost in dejstvo, da nov zakon o raziskovanju ni bil sprejet.

Nagrado za tekoče dosežke so podelili Marinki Žitnik za razvoj metode strojnega učenja, ki lahko predvidijo, katere bolezni bo določena kemikalija zdravila, in prvič napovedujejo, katere neželene učinke ima lahko bolnik, ko se zdravi z določeno kombinacijo zdravil.

Nagrado za življenjsko delo v čast Donalda Michija (Mikija) in Alana Turinga je prejel Saša Divjak za izjemen življenjski prispevek k razvoju in promociji informacijske družbe. Posebno priznanje ob 90-letnici pa je prejel Anton Pavel Železnikar, pionir računalništva na Slovenskem in ustanovitelj revije Informatica.

Podelili so tudi posebno nagrado za prvo damo slovenskega spleta, ki jo je prejela Borka Jerman Blažič. Nagrado za najboljšega učitelja računalništva in informatike v osnovni ali srednji šoli pa je dobil Gregor Anželj z Gimnazije Bežigrad v Ljubljani.

V okviru današnje sklepne prireditve so podelili še nagrado za najboljšo inovacijo v letošnjem letu v javnih raziskovalnih organizacijah, ki jo podeljujejo okviru konference o prenosu tehnologij. Nagrado sta letos prejeli dve ekipi, in sicer za tehnologijo pametne ure za starejše ter za tehnologijo zaščitnih premazov za ladje.

Z današnjo podelitvijo nagrad se je sklenila 21. multikonferenca, ki je bila tokrat ena večjih v tem delu Evrope, skoraj 300 prispevkov pa je bilo v prvi vrsti posvečenih informacijskim storitvam in prehodu v informacijsko družbo.

Od ponedeljka se je v sklopu multikonference zvrstila vrsta prispevkov o različnih temah, kot so kognitivna znanost, vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi.