c S

Ozara za izboljšanje duševnega zdravja mladih s pomočjo družbenih omrežij

10.10.2018 14:37 Maribor, 10. oktobra (STA) - V združenju Ozara so se letos odločili izboljšati duševno zdravje mladih s pomočjo družbenih omrežij. Glavna tema letošnjega svetovnega dneva duševnega zdravja je namreč duševno zdravje mladih v spreminjajočem se svetu. V ta namen so pripravili namensko Facebook stran ter ustvarili zaprto pogovorno skupino, so zapisali v sporočilu za javnost.

Neizpodbitno dejstvo je, da prav mladi najpogosteje posegajo po sodobnih telekomunikacijskih napravah in kanalih, ki pa s seboj prinašajo številne prednosti, a hkrati tudi pasti, so opozorili v Ozari Slovenija Nacionalnem združenju za kakovost življenja. Otroci in mladostniki so zaradi pomanjkanja izkušenj in nekritičnosti bolj dovzetni za neprimerna sporočila, ki imajo lahko negativen vpliv na njihovo razumevanje sveta in samopodobo. Ravno negativna samopodoba je najpogostejši dejavnik tveganja za nastanek duševnih težav pri mladih.

V združenju Ozara so se odločili izkoristiti pozitivne lastnosti digitalnih tehnologij, kot so anonimnost, dostopnost ter dosegljivost, ter s tem prispevati h krepitvi duševnega zdravja mladih. Tako so danes ob svetovnem dnevu duševnega zdravja predstavili Facebook stran na temo duševnega zdravja. Ta obiskovalcem med drugim nudi pozitivne in v iskanje pomoči usmerjene multimedijske vsebine. Gre za prvo tovrstno stran v slovenskem jeziku, so zapisali v združenju.

Ustanovili pa so tudi zaprto Facebook skupino, namenjeno vsem mladim, ki bi si želeli izmenjati svoje izkušnje z reševanjem težav in nuditi medvrstniško pomoč. Za skupino kot tudi stran bo skrbela strokovna delavka združenja, ki bo tudi odgovarjala na morebitna vprašanja članov skupine.

Zaradi pomembnosti osebnega druženja so v Ozari izdali tudi družabno igro Pančijev vrtiljak. Cilj igre je, da se skozi spodbujanje vživljanja v druge in razvijanja zgodb pomaga reševati strahove in tesnobo. Igra vključuje principe iz kognitivne vedenjske terapije, ki pomagajo k temu, da se na probleme lahko pogleda z različnih zornih kotov. Omogoča tudi, da ljudje, ki tovrstnih motenj sicer nimajo, razumejo razmišljanje in stisko ljudi, ki trpijo za tovrstnimi motnjami, so še sporočili iz združenja.

Vse te preventivne aktivnosti so v Tednu otroka predstavili učencem in učiteljem Dvojezične osnovne šole Lendava I ter ob tej priložnosti njihovi šolski knjižnici podarili večje število knjig o duševnih motnjah za najmlajše.