c S

Prvi korak za ustanovitev Hiše za otroke v Sloveniji

09.10.2018 07:43 Ljubljana, 09. oktobra (STA) - V Ljubljani bodo danes pripravili slovesnost ob skupinskem podpisu Zaveze o podpori in sodelovanju pri implementaciji Hiše za otroke v Sloveniji. Podpisniki bodo s tem naredili prvi korak za ustanovitev tega zatočišča za otroke, ki so žrtve spolne zlorabe, nasilja v družini, surovega ravnanja in ostalih kaznivih dejanj, v Sloveniji.

Z ministrstva za pravosodje so sporočili, da bodo otroci, ki so bili žrtve kaznivih dejanj in zlorab tam "v varnem okolju o svoji stiski strokovnjakom govorili le enkrat". Pod eno streho bodo namreč združili vse potrebne strokovnjake za podporo in pomoč žrtvi ter za pridobitev potrebnih podatkov za preiskavo in sodne postopke. Med te strokovnjake spadajo sodnik, tožilec, policija, socialni in zdravstveni delavci, kot so psihologi in zdravniki.

Slavnostnega podpisa se bo udeležila ministrica za pravosodje Andreja Katič, generalni državni tožilec Drago Šketa, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Ksenija Klampfer, državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Natalija Kovač Jereb, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko, namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica in predstavnica vrhovnega sodišča Mateja Končina Peternelj, so še navedli na ministrstvu.

Razvoj nacionalnih smernic v zavezi, ki opredeljujejo organizacijski in operativni okvir za prvo otroško hišo v Sloveniji in vsebujejo podrobni načrt za vzpostavitev, delovanje in ocenjevanje Hiše za otroke, je potekal v okviru skupnega projekta Sveta Evrope Barnhaus/Hiša za otroke.

"S podpisom zaveze se bo Slovenija pridružila državam, ki so si prenehale zatiskati oči pred problematiko spolnega nasilja nad otroki in so žrtvam ponudile varno zatočišče," so zapisali v Svetu Evrope. Prva Hiša za otroke je bila ustanovljena na Islandiji leta 1998. Od takrat je že več kot 10 držav ustanovilo podobne hiše.

Na ministrstvu za pravosodje so junija napovedali odprtje Hiše za otroke v drugi polovici leta 2019. V Sloveniji je letno od 600 do 1200 primerov, v katerih so otroci žrtve nasilnih ali spolnih kaznivih dejanj.