c S

V Kostanjevici na Krki podpisali pogodbo za energetsko prenovo osnovne šole

08.10.2018 11:38 Kostanjevica na Krki, 08. oktobra (STA) - Občina Kostanjevica na Krki, podjetje Petrol in pogodbeni partner Plistor so te dni podpisali koncesijsko pogodbo za energetsko sanacijo leta 1907 zgrajenega starega in leta 1980 zgrajenega novega dela Osnovne šole Jožeta Gorjupa. Naložba bo brez davka znašala nekaj več kot 1,26 milijona evrov. Dela bodo končali do prihodnje ogrevalne sezone.

Po Petrolovih podatkih bo ta družba za naložbo prispevala nekaj več kot 630.000 evrov, ministrstvo za infrastrukturo bo kostanjeviško naložbo podprlo z nekaj več kot 540.000 evri evropskega kohezijskega denarja, razliko pa bo pokrila domača občina.

Kostanjeviška občina bo sicer hkrati z omenjeno sanacijo izvedla še dodatne ukrepe za celovito sanacijo šolske stavbe. V naložbo bo posredno vpet tudi dokaj nov objekt otroškega vrtca Plavček. Tega bodo priključili na skupno ogrevanje s šolo.

Sanacijska dela bodo sicer obsegala prenovo pročelja novejšega šolskega krila in telovadnice, toplotno izolacijo podstrešja in strehe, menjavo stavbnega pohištva in vgradnjo zunanjih senčil. Za ogrevanje bodo namestili toplotno črpalko in manjši plinski kotel. V telovadnici in jedilnici bodo uredili zračenje, sanirali in pocenili bodo osvetlitev ter izvedli druge sanacijske ukrepe, so še navedli pri Petrolu.

Po podatkih kostanjeviške občine so sicer omenjeno šolsko poslopje redno vzdrževali, vendar pa dozdajšnje prenove niso obsegale energetske sanacije.

Ravnateljica Osnovne šole Jožeta Gorjupa Melita Skušek je ob podpisu omenjene pogodbe novinarjem povedala, da sanacijska prenova, ki jo nameravajo začeti prihodnje leto, pouka, kljub temu, da bo delno potekala med šolskim letom, ne bo bistveno ovirala. Sanacijskim posegom se bodo namreč prilagodili z začasnimi selitvami otrok iz razreda v razred, je pojasnila.

Osnovno šolo Jožeta Gorjupa v Kostanjevici na Krki, ki je znana po svoji galerijsko razstavljeni zbirki umetniških del, zadnje šolsko leto obiskuje nekaj več kot 230 šolarjev, otroški vrtec Plavček pa nekaj več kot 100 otrok, so v omenjeni šoli navedli za STA.