c S

V novomeški Osnovni šoli Dragotina Ketteja prenovili telovadnico

08.10.2018 07:15 Novo mesto, 07. oktobra (STA) - V Osnovni šoli Dragotina Ketteja v Šmihelu v Novem mestu, ki izobražuje otroke s posebnimi potrebami, bodo od ponedeljka naprej lahko uporabljali prenovljeno telovadnico. Mestna občina Novo mesto je za omenjeno prenovo odštela nekaj manj kot 120.000 evrov, šolo Dragotina Ketteja so sicer že lani energetsko sanirali.

Po podatkih novomeške občine so med lanskimi sanacijskimi deli izolirali pročelje in strop neogrevanega šolskega podstrešja, zamenjali so streho, stavbno pohištvo in potratno razsvetljavo ter vgradili toplotne črpalke.

Prenovo šole so letos nadaljevali s prenovo telovadnice, hkrati so sanirali garderobe in sanitarije ob telovadnici, so še zapisali.

Ravnateljica Osnovne šole Dragotina Ketteja Vida Marolt je za STA povedala, da imajo v šoli s 13 oddelki v tekočem šolskem letu vpisanih nekaj več kot sto učencev in da zaposlujejo skupaj 46 ljudi.

Šolo so sicer kot t. i. Pomožno šolo ustanovili leta 1955. Takrat je gostovala v šmihelskem Dijaškem domu Majde Šilc, prvo leto pa jo je obiskovalo 11 učencev.

Leta 1960 je šola dobila nove delovne prostore v preurejenem šmihelskem vaškem prosvetnem domu, po 23 letih tamkajšnjega delovanja v ne najboljših pogojih pa so leta 1978 na zahodnem obrobju Šmihela zgradili povsem novo šolo in jo poimenovali po pesniku in pisatelju Ketteju, ki je bil med drugim dijak novomeške gimnazije. Ob praznovanju 30-letnice šole, leta 1985, so pred šolskim poslopjem postavili Kettejev doprsni kip, delo kiparja Jakoba Savinška.

Osnovna šola Dragotina Ketteja je edina šola v Mestni občini Novo mesto, ki omogoča "drugačen način izobraževanja, zato se še bolj trudimo za čim večjo prepoznavnost v tem prostoru. Želimo še naprej ostati odprta in odzivna šola, prepoznavna po delovanju z učenci s posebnimi potrebami," je še povedala Maroltova.