c S

Slovenski študenti s pomočjo štipendijskih skladov Kerže do izobrazbe v ZDA

05.10.2018 16:55 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - Štipendijski skladi Kerže so največji štipendijski skladi, ki so v tujini namenjeni študiju slovenskih dijakov in študentov. Ustanovljeni so bili na željo slovenske družine Kerže, ki se je konec 19. stoletja izselila v ZDA. Sredstva iz zapuščine so namenili slovenskim študentom, da bi jim omogočili izobraževanje na Univerzi južna Kalifornija.

Dva sklada sta namenjena slovenskim študentom klasične glasbe na Glasbeni šoli Thornton Univerze južna Kalifornija, tretji sklad za znanstveni študij na Univerzi Kalifornija v Los Angelesu pa je namenjen slovenskim študentom raziskovalnega študija na področju transportnih pojavov v kompleksnih sistemih.

V letošnjem šolskem letu s pomočjo štipendij iz skladov na glasbeni šoli južnokalifornijskie univerze študira sedem slovenskih študentov.

Zunanji minister Miro Cerar je poudaril, da so skladi pomembna izseljenska dediščina in pozitivna zgodba, ki odraža narodno zavest ter učinkovito sodelovanje slovenskih institucij z ameriškimi. Po njegovem mnenju se odnosa z mednarodnimi partnerji ne gradi le s politiko, ampak tudi s sodelovanjem na področju izobraževanja, znanosti in kulture. Visoko dinamiko študentskih izmenjav ter kroženje znanja in idej je treba podpirati v največji meri, je še pojasnil Cerar.

"Prav je, da želimo spodbuditi ambicijo in inovativnost, pa tudi boljše odnose z ZDA," je prepričan minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Zdi se mu pomembno, da odkrivamo talente in jim pomagamo, da se razvijejo do maksimuma sposobnosti.

Slovenski dijaki in študenti z glasbenega področja so po besedah ministra za kulturo Dejana Prešička zelo zaželeni in v tujini dosegajo zelo dobre rezultate. Ob tem je še poudaril, da si večina študentov brez štipendij študija čez lužo ne more privoščiti zaradi visokih stroškov. Vpisnina na glasbeni šoli namreč znaša okoli 40.000 dolarjev, stroški za literaturo, bivanje in prehrano pa še 30.000 dolarjev.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik se je zahvalil slovenski diplomaciji, da je sklad dvignila iz sence in ustvarila pogoje, da lahko talentirani Slovenci dobijo možnost za nadgrajevanje svojih znanj. Po njegovem mnenju ima Slovenija dolžnost, da nadaljuje zapuščino slovenske izseljenske družine in nadarjenim študentom omogoči razvoj v pravi smeri.