c S

Pikalo o zadevi Kengurujčki: Želim, da se čim prej razišče in se nikoli ne ponovi

05.10.2018 15:56 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo se je z videonagovorom obrnil na starše predšolskih otrok in jih znova pozval, naj se, ko iščejo varstvo za svoje otroke, o tem dobro pozanimajo. Želi si, da se dogajanje v zavodu Kengurujčki čim prej razišče in da se karkoli podobnega nikoli ne ponovi.

"Kot očeta dveh otrok in kot ministra za izobraževanje, znanost in šport, me je močno pretresla novica o nasilju, ki se je, če vsi podatki držijo, dogajalo v zasebnem zavodu Kengurujčki," dejal Pikalo v videonagovoru, ki so ga objavili na spletni strani ministrstva.

Starše je ponovno pozval, da se takrat, ko iščejo varstvo za svoje predšolske otroke, ali pa ob prvem sumu morebitnih nepravilnosti, dobro pozanimajo o izvajalcu tega varstva. "Če ste v dilemi, kam vpisati otroka, ali vas zanima glede vrtca ali njegovih dovoljenj, prosim, obrnite se na nas," je pozval in dodal še številko, na kateri so dosegljivi v delovnem času: 01 400 53 90.

"Odločno obsojam vsakršne nelegalne prakse na področju varovanja otrok, kakršna je očitno bila tudi v tem primeru zavoda, ki ni imel potrebnih dovoljenj," je v izjavi poudaril minister. Ob tem pa je zatrdil, da javni sistem vzgoje in izobraževanja, ki deluje ne le kot varstvo, ampak tudi kot program predšolskih otrok, zagotavlja visoko kakovost in dostopnost za vse na predšolskem področju.

"Strokovni delavci so preverjeni, imajo ustrezno stopnjo izobrazbe, strokovni nadzor nad njihovim delom pa se redno izvaja. Javni vrtci so tisti, ki zagotavljajo visok standard etičnih in moralnih norm. Tam je vseskozi zagotovljen ustrezen nadzor in zadeve veliko težje uidejo z vajeti," je prepričan minister.

Pikalo si želi, da se dogajanje v zavodu Kengurujčki, kjer naj bi glede na posnetke, ki so prišli v javnost, surovo in neprimerno ravnali z otroki, čim prej razišče. "Če se bo izkazalo, da so bila zagrešena kazniva dejanja, verjamem, da bodo vsi pristojni primerno pristopali, kot jim narekuje zakonodaja. Predvsem pa si želim, da se nikoli ne ponovi karkoli podobnega," je še dodal.