c S

V Minicityju odslej tudi didaktično igralo za učenje o varnosti v prometu

04.10.2018 14:21 Ljubljana, 04. oktobra (STA) - Kreativno otroško mesto Minicity Ljubljana je danes odprlo dodatne površine z novimi, poučnimi vsebinami. V 200.000 evrov vredni širitvi se je 40 obstoječim igralnim enotam pridružilo še sedem novih, med njimi tudi interaktivno motorično-didaktično igralo za učenje otrok o varnosti v prometu, so sporočili iz Minicityja.

Minicity je novo igralo za učenje otrok o varnosti v prometu postavil v sodelovanju z AMZS, Zavarovalnico Generali, Javno agencijo RS za varnost prometa in podjetjem Toys4u - Didaktične igrače, ob tem pa so tudi praktično prikazali njegovo funkcijo, saj so gostili več kot 200 otrok iz vrtcev in šol.

Direktor agencije za varnost prometa Igor Velov je ob predstavitvi igrala izpostavil, da se prometna vzgoja začne že zgodaj in traja do konca življenja, pokriva pa vse vloge, v katerih se otrok v prometu znajde. Te vloge bodo otroci skozi igro spoznali tudi na novem igralu. "Čeprav se pridejo v igralnico zabavat, pa je pomembno jasno sporočilo, ki ga tukaj dobijo: na cesti veljajo nedvoumna pravila in če jih kršimo, nas to lahko hitro stane celo življenja," je poudaril Velov.

Agencija za varnost prometa na področju prometne vzgoje najmlajših udeležencev v prometu izvaja programe za ozaveščanje o pripetosti v avtomobilih, večjo vidnost pešcev in varnega kolesarjenja, ki so v zadnjih desetletjih po besedah Velova prinesli zavidljive rezultate ter zmanjšali poškodbe in žrtve prometnih nesreč med otroki.

Novo prometno igralo je kot zelo primerno označil tudi specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhant: "Učenje, v katero je vključenega veliko gibanja, je veliko močnejše kot učenje, kjer se samo pasivno sedi. Verjamem, da znanja in navade, osvojene že od malih nog, predstavljajo pomembno osnovo za vse življenje. Spontane, skozi igro pridobljene izkušnje, bodo zagotovo dosegle pozitivne učinke, tako v obliki znanja s področja prometnih predpisov kot tudi pri socializaciji, strpnosti in drugih osnovnih moralnih vrednotah."

Minicity Ljubljana v podobi majhnega mesta na več kot 1500 kvadratnih metrih površine vsako leto obišče več kot 65.000 obiskovalcev, med njim tudi organizirane skupine šol in vrtcev iz vse Slovenije. Otroci lahko v Minicityju obiščejo več kot 40 različnih igralnih enot, pomanjšanih poslovalnic iz različnih panog in spoznajo več kot 50 različnih poklicev.