c S

V okviru kampanje Zdravo delovno okolje do ozaveščanja o nevarnih kemikalijah

03.10.2018 07:29 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - V okviru evropske kampanje Zdravo delovno okolje je ministrstvo za delo v sodelovanju z OŠ Toneta Čufarja in zavodom za šolstvo ter študenti ljubljanske fakultete za kemijo na šoli pripravilo pilotni projekt Dan kemijske varnosti pri delu za osnovnošolce. V letošnji kampanji 2018 - 2019 se namenja pozornost ozaveščanju otrok in mladine.

Tako so se učenci ljubljanske Osnovne šole (OŠ) Tone Čufar danes na Dnevu kemijske varnosti seznanjali z nevarnimi snovmi za življenje in okolje. Po podatkih Eurostata je med delavci, starimi med 18 in 24 let, 40 odstotkov več nezgod na delu kot pri ostalih. Poudarila je, da gre za mlade delavce, ki vstopajo na trg dela in nimajo izkušenj in imajo nizko zavest o pomembnosti varnosti in zdravja pri delu.

Po navedbah generalne direktorice na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Katje Rihar Bajuk podatki Eurostata kažejo, da je 14 odstotkov anketiranih delavcev najmanj četrtino delovnega časa izpostavljenih kemičnim izdelkom in snovem, kar pomeni, da delavec pri opravljanju svojega dela lahko pride v stik z več sto kemičnimi snovmi.

Prav zato se je evropska kampanja 2018 - 2019 posvetila varnemu ravnanju z nevarnimi kemičnimi snovmi na delovnem mestu z namenom ozaveščanja tudi otrok in mladine, je pojasnila in dodala, da s kampanjo želijo otrokom že v zgodnjem otroštvu privzgojiti kulturo varnosti.

Direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je v okviru omenjene evropske kampanje napovedal posvet, ki bo konec oktobra v Laškem. Hkrati letos mineva 10 let, odkar se zavod, ki na teh posvetih sodeluje kot partner, sistematično ukvarja s kemijsko varnostjo v širšem smislu.

S prenovo v letu 2008 so posebej v učne načrte za kemijo po njegovih besedah vnesli kemijsko varnost in tudi pri posodobitvi načrtov v letu 2011 tako, da se mu zdi delo na področju kemijske varnosti od predšolske vzgoje do učnega načrta v gimnazijah ključnega pomena. Za današnji dan je zavod pripravil tudi posebna učna gradiva, za katera si želijo, da bi jih tudi druge šole uporabile pri izvedbi naravoslovnih dni.

Ravnateljica OŠ Tone Čufar Tanja Grünfeld je izrazila upanje, da se bodo učencev "stvari" na današnjem dnevu prijele in da jih bodo v življenju koristno uporabili. Pomembno se jim zdi, da otroke vnaprej naučijo, da razmišljajo, kaj bi se jim lahko z eksperimentiranjem zgodilo. "Če smo z današnjo akcijo preprečili eno poškodbo ali nesrečo, ki bi lahko resno zaznamovala življenje posameznika, potem smo dosegli cilj. To pa je varno ravnanje s kemikalijami," je poudarila.

Evropska komisija je junija 2008 začela dvoletno evropsko informacijsko kampanjo za ocenjevanje tveganja, poimenovano Zdravo delovno okolje, ki jo vodi Evropska agencija za zdravje in varnost pri delu (EU-OSHA).