c S

Na letne mladinske olimpijske igre tretja odprava

02.10.2018 08:32 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - V Argentini je s prvimi treningi že začelo vseh 26 mladih športnikov, ki bodo branili slovenske barve na bližnjih mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu. Cilj slovenske odprave je povečati zbir 11 kolajn osvojenih na mladinskih igrah v Singapurju 2010 in Nanjingu 2014.

"Pričakovanja so vedno zelo negotova, saj se mnogi športniki prvič pomerijo v tako močni konkurenci. Nekateri dosežki športnikov, npr. v plezanju, jadranju in še kje drugje, pa kažejo na to, da lahko posežejo po visokih mestih. A pustimo se presenetiti," je pred odhodom v Južno Ameriko povedal vodja odprave Borut Kolarič z Olimpijskega komiteja Slovenije, ki tekmovalcev noče obremenjevati z napovedmi.

Ta izpostavlja, da je ob športnih dosežkih na igrah pomembno tudi druženje, izobraževanje in delavnice za mlade. "Mednarodni olimpijski komite želi mlade športnike vzpodbuditi k vsebinam, ki so pomembne za športno življenje, pa kasneje za to morda ni časa. Tukaj bodo denimo delavnice o zdravi prehrani, tudi kuhanju, sproščanju in podobnem," še pravi Kolarič.

Za športnike so na prvem mestu seveda dosežki. Športna plezalka Lučka Rakovec ne skriva, da si želi finale in boj za kolajno: "Zadnji rezultati so bili zelo dobri in upam na najboljše. Želja je boj za finale in kolajno. Poznam vse svoje sotekmovalke in za obe, tudi za Vito Lukan, kolajna ni tako daleč, da je ne bi bilo možno osvojiti."

Plavalka Neža Klančar je redno osvajala kolajne v mladinski konkurenci in se z igrami poslavlja od nje. "Ta mladinska tekmovanja bom pogrešala. Uvrstitev v ekipo pa je zame kot češnja na torti v mladinski karieri in ne morem biti bolj srečna kot sem, da sem dobila priložnost še v Buenos Airesu."

V moški konkurenci je med favoriti za visoka mesta kajakaš na divjih vodah Lan Tominc. Ta ima pred seboj zahtevno nalogo, saj sta se njegova predhodnika v tem športu Simon Brus in Anže Urankar Singapurja 2010 iz Nanjinga 2014 vrnila z zlatom.

"Želja je, da ponovim kvalifikacije iz Barcelone, kjer sem zmagal. Na tem delam in upam, da se bo uresničilo." Pomanjkljivost je le, da mora Tominc nastopiti tudi na mirnih vodah, saj je tak zahtevek Mednarodnega olimpijskega komiteja. "To bi najraje izpustil. Zelo težko je, saj je potrebne veliko več moči, je pa zame to nova izkušnja, iz katere se bom nekaj naučil."

Znan je tudi nosilec zastave na sobotnem odprtju. To bo Toni Vodišek, aktualni evropski in svetovni prvak v kiteboardu v kategoriji do 18 let. "V naslednjem olimpijskemu ciklu se želim udeležiti vseh tekmovanj svetovnega pokala, kjer bo disciplina formula kite race ter svetovnih in evropskih prvenstev. Moje največje sanje pa so medalja na mladinskih olimpijskih igrah v Argentini in pustiti pečat na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020," o športnih ciljih razmišlja mladi slovenski reprezentant.

Izziv je vsekakor velik. Na premiernih poletnih olimpijskih igrah v Singapurju 2010 je Slovenija osvojila štiri odličja in imela 17 uvrstitev do 10. mesta. Štiri leta kasneje v Nanjingu je bilo sedem kolajn in 30 uvrstitev do 10. mesta. Tudi tokrat pa v slovenski vrsti obljubljajo, da dosežkov ne bo manjkalo.