c S

Prihodnji teden razglasitev Nobelovih nagrajencev, a brez nagrade za književnost

01.10.2018 07:25 Oslo/Stockholm, 30. septembra (STA) - Prihodnji teden bodo razglasili letošnje dobitnike Nobelovih nagrad, pri čemer pa letos zaradi spolnega škandala v Švedski akademiji izjemoma ne bodo razglasili nagrajenca za književnost. Največ ugibanj je o Nobelovi nagradi za mir, ki bi jo lahko dobil nekdo, ki deluje na področju boja proti spolnemu nasilju v konfliktih.

Nagrade za književnost, ki jo običajno razglasijo v četrtek, letos ne bodo podelili. Časnik Dagens Nyheter je namreč novembra lani objavil izjave 18 žensk, ki so moža zdaj že nekdanje članice Švedske akademije, ki podeljuje to nagrado, Kristine Frostenson Jean-Clauda Arnaulta obtožile spolnega nadlegovanja.

Julija letos ga je tudi švedsko tožilstvo obtožilo posilstva ženske, kar pa francoski fotograf zanika. Prav v ponedeljek, ko bodo razglasili prvega letošnjega Nobelovega nagrajenca, naj bi sodišče objavilo sicer sodbo v tem primeru.

Švedska akademija je zaradi škandala in usihanja članstva v začetku maja sporočila, da Nobelove nagrade za literaturo za leto 2018 ne bo razglasila do prihodnjega leta, ko bo razglašena skupaj z nagrado za 2019. Razglasitev prejemnika nagrade za književnost so nazadnje za eno leto preložili leta 1949.

Dobitnika nagrade za mir, ki tradicionalno sproža največ ugibanj, bodo razglasili v petek. Norveški Nobelov odbor je letos prejel 329 nominacij. Letošnji nagrajenec bi lahko bil po navedbah poznavalcev povezan s področjem boja proti spolnemu nasilju v konfliktih.

Imena kandidatov so skrbno varovana skrivnost, jih pa lahko razkrijejo tisti, ki so jih nominirali. Med nominiranci je tudi kongovski zdravnik Denis Mukwege, ki je v Demokratični republiki Kongo ustanovil bolnišnico, v kateri oskrbujejo žrtve posilstev s strani vojakov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prejela bi jo lahko tudi borka za pravice jazidk iz Iraka Nadja Murad Base, ki je bila žrtev spolnega nasilja pripadnikov skrajne skupine Islamska država. Med favoriti se omenja tudi gibanje #MeToo, ki opozarja na nasilje nad ženskami.

Med morebitnimi prejemniki nagrade, ki jo je lani prejela mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje Ican, se pojavlja tudi ime ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki mu je severnokorejski voditelj Kim Jong-un obljubil, da bo svojo državo denukleariziral. Po ocenah strokovnjakov bi bila podelitev te nagrade Trumpu "neprimerna" zaradi njegovega odstopa od mednarodnih sporazumov, kot sta pariški podnebni sporazum in sporazum o iranskem jedrskem programu.

Ena od možnosti pa je podelitev nagrade južnokorejskemu predsedniku Moon Jae-inu, ki je poskrbel za otoplitev odnosov s Severno Korejo. A poznavalci menijo, da je mirovni proces na Korejskem polotoku še v prezgodnji fazi, da bi lahko bil deležen nagrade za mir.

Razglasitve nagrad bodo sicer v ponedeljek začeli z nagrado za medicino, v torek bo sledila nagrada za fiziko, v sredo pa za kemijo. Nagrado za ekonomijo bodo razglasili prihodnji ponedeljek, 8. oktobra. Pri nagradah za znanstvena področja se sicer pojavlja predvsem vprašanje, ali jo bo prejela ženska, saj jo je nazadnje leta 2015.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Nobelovo nagrado za mir razglasijo in podelijo v Oslu, preostale v Stockholmu. Nagrajenci bodo prejeli devet milijonov švedskih kron (944.000 evrov). Če jih bo več, si bodo to vsoto razdelili.