c S

Šolarji bodo uglasbili Maistrove pesmi

01.10.2018 07:30 Maribor, 30. septembra (STA) - Letos, ko mineva 100 let od bojev generala Rudolfa Maistra in njegovih borcev za severno mejo, je Mestna občina Maribor sklenila sodelovanje z bobnarjem Markom Soršakom Sokijem in OŠ borcev za severno mejo. V okviru projekta Maistrovanje, s katerim želijo dvigniti domoljubno zavest pri mladih, bodo šolarje spodbujali, da uglasbijo Maistrove pesmi.

Rudolf Maister (1874-1934) namreč ni bil le vojak, ampak tudi pesnik, slikar in ljubitelj knjig. Prav to umetniško žilico bi radi izpostavili pobudniki projekta, obenem pa šolarje spodbujali k umetniškemu izražanju ter razmišljanju o domovini, zgodovini in kulturi.

"Na neprisiljen, prijeten način bodo spoznavali našega rojaka, hkrati pa se lahko s tem pri njih na sodoben, bolj otroku prijazen način prebuja domovinska, zgodovinska in kulturna zavest," je za STA povedala ravnateljica mariborske OŠ borcev za severno mejo Lučka Lazarev Šerbec.

Z občino na čelu z županom Andrejem Fištravcem in bobnarjem Markom Soršakom Sokijem, ki vodi dobrodelni projekt 20 za 20, so se zavezali, da bodo vsako leto eni izmed osnovnih šol podarili glasbila. S temi glasbili pa mora šola v prihajajočem letu uglasbiti Maistrove pesmi in jih predstaviti na poslej tradicionalnem dogodku septembra pred Maistrovim spomenikom na Trgu generala Maistra v Mariboru.

"S projektom želimo dvigniti raven glasbenega izobraževanja na mariborskih osnovnih šolah in zavodih, hkrati pa želimo pri otrocih vzbuditi kreativnost, domovinsko, zgodovinsko in kulturno zavest, ki jo je general Rudolf Maister nedvomno imel," je poudaril Fištravec. "S tem projektom bomo po slavnostnem Maistrovem letu ohranili njegov duh in ga vsako leto znova oživili," je prepričan.

Sredstva v višini 1500 do 2000 evrov letno naj bi zagotovila občina. Pobudniki projekta upajo, da se mu bodo v prihodnje pridružile tudi druge občine in na takšen način sodelovale z osnovnimi šolami na lastnem območju.