c S

Osnovna šola Mirna do sobnega dvigala za otroke s posebnimi potrebami z donacijami

28.09.2018 11:18 Mirna, 28. septembra (STA) - Oddelki osnovne šole s prilagojenim programom Osnovne šole Mirna so od danes bogatejši za osebno sobno dvigalo, ki ga je šola kupila z donacijami. Stalo je skoraj šest tisoč evrov, ker so s prejetimi donacijami navedeni znesek presegli, bodo razliko namenili nakupu še druge pri negi gibalno oviranih otrok potrebne opreme.

Ravnateljica Osnovne šole Mirna Anica Marinčič je za STA povedala, da so danes prevzeli osebno sobno dvigalo, ki jim bo pri negi gibalno močno oviranih ali tudi onemogočenih otrok s posebnimi potrebami občin Mirnske doline v veliko pomoč.

Po njenih podatkih se v omenjenih oddelkih osnovne šole s prilagojenim programom šolajo in "predvsem pripravljajo za življenje" učenci iz občin Šentrupert, Mokronog-Trebelno, Trebnje, Mirna Peč in Mirna. V omenjene oddelke pa jih vključijo po odločbi o usmeritvi, ki jo izda Zavod RS za šolstvo.

V šoli izvajajo prilagojen izobraževalni program z nižjim izobrazbenim standardom, v katerega vključujejo učence z lažjimi motnjami v duševnem razvoju. Po končani šoli se ti učenci odločajo za nadaljevanje šolanja v nižjem poklicnem izobraževanju, zadnje šolsko leto imajo dva taka oddelka.

Otroke z zmernimi, težjimi in težkimi motnjami v duševnem razvoju izobražujejo v posebnem programu vzgoje in izobraževanja, po končanem izobraževanju pa se ti vključijo v delovno usposabljanje trebanjske enote Varstveno-delovnega centra Novo mesto. Zadnje šolsko leto imajo tri take oddelke. V vseh petih oddelkih skrbijo za skupaj 35 otrok s posebnimi potrebami.

Strokovno osebje mirnske osnovne šole izvaja tudi mobilno posebno pedagoško dejavnost v Osnovni šoli Toneta Pavčka v Mirni Peči, Osnovni šoli dr. Pavla Lunačka v Šentrupertu na Dolenjskem in v Osnovni šoli Mirna.

Pouk v mirnskih oddelkih s prilagojenim programom poteka v majhnih skupinah, učiteljica pa se lahko posveti vsakemu učencu. Učenju je namenjeno več časa, učne vsebine so prilagojene razumevanju. Poudarek dela z učenci je krepitev njihovih ročnih spretnosti in navajanje na samostojnost pri delu. "Naša šola sicer ni velika, vendar pa ponuja vse, kar učenci potrebujejo - največjo skrb in pozornost, pogoje za uspešno delo in sproščeno druženje," je poudarila ravnateljica.

Osnovno šolo Mirna sicer v rednem programu obiskuje 250 otrok, tamkajšnji otroški vrtec 126 otrok in oddelke osnovne šole s prilagojenim programom 35 otrok, je še navedla Marinčičeva.