c S

V petek v 21 slovenskih krajih tradicionalna evropska noč raziskovalcev

27.09.2018 13:34 Ljubljana, 27. septembra (STA) - V okviru evropske noči raziskovalcev bo v petek v 21 krajih po Sloveniji potekal projekt Noč ima svojo moč, ki je združil preko 40 raziskovalnih institucij. Z vseslovensko akcijo bodo, kot so povedali na današnji novinarski konferenci, za en dan v letu široko odprli vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem.

Evropska noč raziskovalcev v Sloveniji poteka v okviru projekta Noč ima svojo moč, ki želi spodbujati posameznike, da se odločajo za znanstvene poklice, bogat program pa je skupaj sooblikoval konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut Jožef Stefan (IJS), Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije, je na konferenci pojasnila Vesna Pajić iz Hiša eksperimentov.

Kot je poudarila, bodo v okviru zares pestrega in obsežnega programa po 21. krajih po Sloveniji predstavili, kdo vse je lahko raziskovalec, kaj vse se skriva pod tem pojmom in z aktivnostmi skušali osvestiti, kako pomembne so raziskave in znanstveno delovanje za vse nas ter za razvoj človeštva.

Miha Kos iz Hiše eksperimentov je med drugim izpostavil, da skozi znanstveni način razmišljanja, ki je zelo blizu kritičnemu načinu razmišljanja ljudi, pomagajo ne učiti, ampak "navduševati, da se učijo sami". Prepričan je, da bo tokratna noč raziskovalcev, ki sicer poteka od leta 2005 kot vseevropska akcija v okviru Obzorja 2020, še plodnejša in boljša od prejšnjih.

Projekt so sicer že v maju začeli z vseslovensko akcijo sejanja ivanjščic, kjer pri spremljanju in spodbujanju rasti teh slovensko avtohtonih semen sodeluje več kot tisoč posameznikov iz celotne Slovenije. "Sedaj pa radovedneže vabimo, da se nam pridružijo in raziskujejo z nami tudi na Evropsko noč raziskovalcev," so povedali sogovorniki.

Projekt Noč ima svojo moč je združil preko 40 raziskovalnih institucij z namenom osveščanja o raziskovanju in inovacijah, povezanih družbenih in gospodarskih koristih ter kariernih možnostih. V "nočnih" dejavnostih, ki bodo potekale zlasti podnevi, po vsej Sloveniji pa bo sodelovalo več kot 20.000 obiskovalcev iz različnih ciljnih skupin.

Evropska noč raziskovalcev bo potekala v Ajdovščini, Bistri, na Bogenšperku, v Bohinjski Bistrici, Celju, Kranju, Krškem, Kopru, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Piranu, Pivki, Polhovem Gradcu, Postojni, na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Tolminu in v Trbovljah.

Dogodek bo v petek na ljubljanskem Prešernovem trgu uradno odprl vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič.

Po konferenci so v atriju mestne hiše odprli skupno razstavo IJS in Kemijskega inštituta z naslovom Znanstveno raziskovanje - pogledi od blizu in - še bližje.

Evropsko noč raziskovalcev sicer financira Evropska komisija v okviru EU programa Marie Sklodowska-Curie, katerega primarni cilj je promovirati poklic evropskih raziskovalcev.