c S

Kalenić Ramšakova zanika odgovornost za izplačevanje spornih dodatkov na filozofski fakulteti

26.09.2018 15:32 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Nekdanja dekanja ljubljanske filozofske fakultete Branka Kalenić Ramšak, v času katere naj bi se tudi izplačevali sporni dodatki na fakulteti, je v odzivu za javnost zanikala odgovornost. Navedla je, da so bila izplačila posledica sistemsko zatečenega stanja, ki ga je odpravila takoj, ko je ugotovila, da se dodatki izplačujejo nepravilno.

Kot je preko svoje pooblaščenke, odvetniške pisarne Pirc Musar in partnerji sporočila Kalenić Ramšakova, je bila v prvih dveh letih svojega mandata dekanje, ki ga je zasedla leta 2013, na podlagi pojasnil pristojnih strokovnih služb prepričana v pravilnost poslovanja filozofske fakultete.

Da se dodatki izplačujejo nepravilno, je ugotovila šele na začetku drugega mandata, to je v letu 2015, takoj zatem pa je nepravilnost odpravila.

Glede svoje pogodbe dekanje, ki naj bi bila sporna, je pojasnila, da ni bila sklenjena za vodstvene naloge, temveč za druga dela, kot je "npr. za ustanovitve lektoratov in študija slovenščine na tujih univerzah".

"Naša stranka je ves čas svojega mandata postopala strokovno in skrbno, kot prorektorica pa je sprejela svojo objektivno odgovornost za minulo vodenje Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter 21. septembra podala odstopno izjavo," so sporočili iz omenjene odvetniške družbe.

Revizija ljubljanske univerze na filozofski fakulteti je namreč razkrila, da je fakulteta v minulem desetletju nekaterim zaposlenim preko podjemnih pogodb neupravičeno izplačevala dodatke. Šlo je skupaj za okoli milijon evrov, pri čemer naj bi bila sporna predvsem nakazila dekanom in prodekanom. Ti naj bi si denar (do 1000 evrov bruto mesečno za dekane in 500 evrov bruto za prodekane) izplačevali kot dodatek za funkcijo, čeprav naj bi to plačilo vključevala že njihova plača.

Isti dan, ko je novica o reviziji prišla v medije, je Kalenić Ramšakova ponudila odstop z mesta prorektorice univerze, ki ga je zasedla po izteku funkcije dekanje na filozofski fakulteti, rektor univerze Igor Papič pa je njen odstop sprejel. Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, se je za to odločil, ker je želel razbremeniti univerzo in zagotoviti normalne pogoje za njeno delo.