c S

O ciljih trajnostnega razvoja z namizno igro tudi v osnovnih šolah

26.09.2018 10:03 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je vse osnove šole v Sloveniji opremila z didaktično namizno igro Ciljajmo cilje!, ki bo učencem pomagala pri učenju o ciljih trajnostnega razvoja. Igra je namenjena poučevanju otrok o vsebinah trajnostnega razvoja in seznanjanju z globalnimi razvojnimi izzivi, so sporočili iz službe vlade.

Slovensko različico namizne igre je služba vlade za razvoj izdala v sodelovanju z Organizacijo združenih narodov. Igra je brezplačno na voljo tudi v elektronski obliki. Dodatne izvode igre so prejeli tudi učiteljice in učitelji, ki v šolskem letu 2018/2019 sodelujejo v projektu Semena sprememb. Z njo želi država spodbujati aktivno državljanstvo in krepiti odgovornosti do trajnostnega razvoja skozi izkustveno učenje. Projekt je del številnih mednarodnih pobud za poučevanje o globalnem razvoju.

Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli je v pismu ravnateljem osnovnih šol poudaril, da za uresničevanje ciljev trajnostnega razvoja "potrebujemo večje zavedanje o trenutnem stanju, v katerem se nahaja naš planet, o prekomerni rabi naravnih virov, nevzdržni proizvodnji in potrošnji, neenakosti med državami, podnebnih spremembah ter drugih globalnih izzivih, s katerimi se soočajo trenutne generacije".

Slovenija je po letošnjem indeksu doseganja ciljev trajnostnega razvoja sicer na osmem mestu med 156 vključenimi državami. Kljub temu pa so pred Slovenijo še številni izzivi, predvsem na področju trajnostne porabe in potrošnje. Pri porabi naravnih virov na prebivalca Slovenija na primer dosega najslabše rezultate v regiji, saj še vedno porabljamo 2,75-krat več naravnih virov, kot jih imamo na voljo, so še opozorili.