c S

Slovenski matematik Bojan Mohar dobitnik kanadske nagrade za vrhunske dosežke

24.09.2018 16:12 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Slovenski matematik Bojan Mohar, redni član Inženirske akademije Slovenije, je prejemnik nagrade Kanadskega kraljevega združenja (Royal Society of Canada) za vrhunske dosežke v matematiki, so danes sporočili iz Inženirske akademije Slovenije.

Mohar je dobitnik priznanja John L. Synge Award, ki ga Kanadsko kraljevo združenje podeljuje vsakih nekaj let za vrhunske dosežke v matematiki, so še sporočili iz Inženirske akademije Slovenije.

Priznanje je prejel za svoje raziskovalne rezultate na področju topološke teorije grafov, ki so dvignili teorijo na nov, višji nivo, in so pomembno vplivali na razvoj kombinatorike, teorije grafov in teoretičnega računalništva.

Mohar raziskovalno deluje tako v Sloveniji na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko kot tudi v Kanadi na Univerzi Simon Fraser, kjer ima od leta 2005 prestižno katedro Canada Research Chair.

Kanadsko kraljevo združenje je kanadska nacionalna akademija, ki združuje in nagrajuje umetnike in znanstvenike, ki so pomembno vplivali na razvoj znanosti in umetnosti v Kanadi.