c S

V Žireh stekla osemmilijonska investicija v dvorano

24.09.2018 07:31 Žiri, 22. septembra (STA) - S položitvijo temeljnega kamna se je ob Osnovni šoli Žiri ta teden začela dozidava šole z večnamensko dvorano. Več kot osem milijonov evrov vreden projekt prinaša boljšo infrastrukturo za otroke in za rekreativce, pa tudi za različne prireditve. Gradnja naj bi bila končana v začetku leta 2020.

Cilji investicije so zagotoviti ustrezne pokrite športne površine v občini in posodobiti obstoječo športno infrastrukturo, zagotoviti ustrezne materialne pogoje za izvajanje športne vzgoje in hkrati odpraviti problem energetske neučinkovitosti obstoječega športnega objekta. V dvorani bodo lahko vadili tudi športni klubi in rekreativci, katerih povpraševanje je bilo doslej veliko večje od obstoječih kapacitet.

Eden izmed ciljev obsežne investicije je povečanje športnega udejstvovanja. Prav tako bo v dvorani mogoče organizirati večje športne, zabavne, družabne in kulturne prireditve, predstavlja pa tudi postopno reševanje prostorskih problemov osnovne šole in vrtca. Kot je prepričan žirovski župan Janez Žakelj, začrtana gradnja upošteva potrebe in želje Žirovcev.

"Ni dvoma, da Žirovci dvorano potrebujemo," je poudaril in pojasnil, da je primerjava stanja infrastrukture v Žireh s slovenskimi razmerami pokazala, da so Žiri v zgornjem odstotku občin z daleč najslabšo dvoransko športno infrastrukturo. Ker jim vsako leto primanjkuje tudi igralnic za vrtec, šolski večnamenski prostor pa prav tako poka po šivih, je Žakelj prepričan, da je bila odločitev za gradnjo pravilna.

Investicija obsega gradnjo objekta z več kot 4500 kvadratnih metrov uporabnih površin, ki obsega dvorano in navezavo na obstoječo šolo ter nove učilnice, jedilnico, kuhinjo in večnamenskim prostorom. Zunaj bo na 8000 kvadratnih metrih urejenih skoraj 100 parkirišč.

Za gradnjo večnamenske športne dvorane s povezovalnim delom bo poskrbelo podjetje VG5, s katerim je občina pogodbo podpisala konec julija. Kot je izpostavil izvršni direktor podjetja Miha Brlan, se vsake gradnje lotevajo kot izziv, saj vsak objekt prinaša nove okoliščine. Še posebej pa to velja za ta objekt, ki je razmeroma velik in združuje šolo, vrtec in športno dvorano. Kljub gradnji bo lahko pouk v šoli nemoteno potekal.

Investicija je vredna več kot osem milijonov evrov, občina pa bo zanjo dobila okoli 1,7 milijona evrov nepovratnih sredstev, in sicer iz Eko sklada za gradnjo skoraj ničenergetske zgradbe, iz Fundacije za šport in iz sredstev za investicije občin.