c S

Pred novim študijskim letom treba urediti tudi subvencioniranje študentske prehrane in vozovnic

24.09.2018 08:31 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Študenti bodo čez teden dni vstopili v novo študijsko leto. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) jim svetuje, naj pred tem uredijo subvencioniranje študentske prehrane in vozovnic, podaljšajo status na študentskem servisu in morebitno članstvo v lokalnem študentskem klubu. Kmalu se tudi iztečejo roki za oddajo vlog za štipendije.

Študenti se morajo, če želijo koristiti študentske bone za novo študijsko leto, najprej vpisati v sistem za koriščenje subvencionirane študentske prehrane (SŠP). To lahko storijo z oddajo spletnega obrazca, ki je dostopen na spletni strani študentske prehrane.

Po zaključku prijave se morajo skupaj s številko prijavnice, potrdilom o vpisu na izobraževalni ustanovi za novo študijsko leto, osebnim dokumentom s fotografijo in mobilnim telefonom, s katerim bodo uveljavljali subvencijo, osebno zglasiti na kateri izmed točk SŠP. Seznam točk je objavljen na spletni strani študentske prehrane.

Ob zaključku prijave na SŠP točki vsak študent prejme aktivacijsko kodo za dostop do spletnega pregleda pretekle porabe in stanja prostih subvencij. Na ŠOS priporočajo tistim, ki že imajo urejen vpis na izobraževalni ustanovi, da se v sistem vpišejo čim prej, še preden oktobra nastane gneča na vpisnih mestih.

Za podaljšanje subvencionirane prehrane morajo študenti prav tako na katero izmed točk SŠP skupaj z osebnim dokumentom in sredstvom koriščenja subvencije prinesti potrdilo o vpisu. S 1. oktobrom bo namreč vsem študentom, ki ne bodo izkazovali upravičenosti do subvencije, onemogočeno njeno koriščenje, dokler ne bodo ponovno potrdili statusa študenta.

Poleg tega morajo študenti pred začetkom leta oddati tudi vlogo za uporabo subvencionirane vozovnice. Prodaja enotnih subvencioniranih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa se je za študente sicer začela že v petek. Pravico do subvencioniranega prevoza pa imajo vsi tisti, ki se dnevno vozijo od kraja bivanja do kraja izobraževanja, so poudarili na ŠOS.

Vlogo za novo enotno subvencionirano vozovnico ali zgolj njeno podaljšanje je mogoče oddati z digitalnim potrdilom na spletni strani eUprava. V predal Moja eUprava bodo prejeli potrdilo o oddaji in odobritvi e-vloge ter šifro, s katero lahko pri nekaterih ponudnikih kupijo vozovnico tudi prek spleta. Vlogo lahko študenti fizično odnesejo tudi na prodajno mesto izvajalcev subvencioniranih prevozov.

Z novim študijskim letom morajo študenti izbranemu študentskemu servisu posredovati tudi dokazilo o vpisu za prihajajoče študijsko leto in si tako omogočiti izdajanje napotnic, s potrdilom o vpisu pa je potrebno podaljšati tudi morebitno članstvo v lokalnem študentskem klubu.

Poleg tega se 5. oktobra izteče rok za oddajo vlog za dodelitev Zoisovih štipendij in nadaljnje prejemanje te štipendije. V septembru pa je treba vložiti tudi vlogo za dodelitev državne štipendije, da bodo študenti ob izpolnjevanju pogojev do nje upravičeni s 1. oktobrom.

Danes se sicer zaključi izbirni postopek drugega prijavnega roka za vpis v prvi letnik dodiplomskih in magistrskih študijskih programov, ko bodo vsi kandidati po pošti prejeli informacijo o tem, ali so bili sprejeti na izbrano fakulteto oziroma program. Od torka do nedelje pa bo potekal vpis sprejetih v drugem prijavnem roku.