c S

Ministrstvo išče kandidate za zastopnike mladoletnikov brez spremstva

20.09.2018 14:42 Ljubljana, 20. septembra (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je objavilo javni poziv za pridobivanje kandidatov za usposabljanje za zakonite zastopnike mladoletnikov brez spremstva. Med prijavljenimi bodo na ministrstvu izbrali do 40 najustreznejših kandidatov.

Zakoniti zastopnik mladoletnika brez spremstva je lahko vsakdo, ki izpolnjuje pogoje za skrbnika, določene z zakonom, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja, in ki se je udeležil usposabljanja in je vpisan na seznam zakonitih zastopnikov, so sporočili z ministrstva.

Zakoniti zastopnik med drugim zastopa mladoletnika brez spremstva v postopku za priznanje mednarodne zaščite in na področjih varovanja zdravja, izobraževanja ter varovanja premoženjskih pravic in koristi.

Usposabljanje kandidatov za zakonite zastopnike traja 40 ur in ga izvaja Fakulteta za socialno delo Univerze v Ljubljani.

Prijave z življenjepisom, dokazili o izpolnjevanju pogojev in izjavami na ministrstvu zbirajo do 28. septembra.

Trenutno je sicer v Sloveniji nastanjenih 25 mladoletnikov brez spremstva, prosilcev za azil, ter 17 mladoletnikov brez spremstva, ki že imajo pridobljen status mednarodne zaščite, so pojasnili v uradu za oskrbo in integracijo migrantov.