c S

V ospredju letošnjega festivala znanosti narava, človek in eksperimenti

19.09.2018 16:28 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Slovenska znanstvena fundacija (SZF) v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani in družbo Lek organizira 24. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo, ki bo potekal od 25. do 27. septembra. Geslo letošnjega festivala, v okviru katerega se bo zvrstilo okoli 80 različnih znanstvenih dogodkov, je Narava, človek in eksperimenti.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik uprave SZF Edvard Kobal, je zanimanje za festival doslej izkazalo že okoli 40 šol iz vseh delov države, organizatorji pa pričakujejo približno 1500 do 2000 udeležencev.

Osrednje geslo letošnjega festivala Narava, človek in eksperimenti po besedah Kobala usmerja pozornost na naravo, ki ji kot živa bitja pripadamo. Na festivalu bodo tako poskušali odgovoriti na vprašanja o našem odnosu do živali in rastlin, o lastni ogroženosti in osebni odgovornosti.

"Izhajamo iz najširše definicije znanosti, da pripada človeštvu in da imamo pravico, da črpamo iz nje. Pokazati želimo, da imajo vsi državljani možnost, da posežejo po znanju, si ga pridobijo in ga tudi uporabljajo," je povedal Kobal.

Največ festivalskih dogodkov bo udeležence navduševalo s predstavitvami eksperimentov, še zlasti naravoslovnih, pa tudi umetniških v povezavi z znanostjo in sodobnimi tehnologijami. Večina dogodkov se bo odvijala na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) in Fakulteti za farmacijo (FFA), ki sta pripravili glavni del programa.

Na FKKT bodo lahko mladi med drugim spoznali kemijo gorenja in kemijo barv, se naučili, kakšna je vloga ionov v telesu, ter prisluhnili predavanju na temo pametnih materialov. Na fakulteti za farmacijo pa bodo mladim predstavili, kako se načrtuje in izdeluje nova zdravila, spregovorili bodo o sodobnih zdravilih ter izpostavili ključne sodobne bolezni.

Za udeležence bodo vrata odprli tudi nekateri laboratoriji ter Lavičkova zbirka v Leku, najobsežnejša farmacevtsko-medicinska zbirka v Sloveniji.

"Gre za aktualne tematike, ki bodo mladim znale približati kemijo, farmacijo in medicino na poljuden način ter jih spodbudile, da se odločijo za te študije, saj strokovnjakov s teh področij vedno primanjkuje," je povedal vodja analitike prototipov v Sandozovem razvojnem centru Slovenija in član uprave Slovenske znanstvene fundacije Zdenko Časar.

Na dogodku s svojimi vsebinami poleg FKKT in FFA sodelujejo tudi nekatere druge fakultete Univerze v Ljubljani. Po besedah prorektorice ljubljanske univerze Tanje Dmitrović so tovrstni dogodki pomembni, "saj gojijo vedoželjne in radovedne študente, ki vpijajo nova znanja, jih soustvarjajo ter so se pripravljeni podajati tudi v neznano".

Vodja strateških programov v Leku Darja Ferčej Temeljotov pa je izpostavila izjemen pomen sodelovanja med gospodarstvom ter akademsko sfero in šolami, "da skupaj iščemo pot naprej v napredno družbo, ki bo ustvarjala blaginjo".

V okviru festivala bo na voljo tudi posebna sekcija za učitelje eksperimentatorje, v okviru katere se bodo predstavili učitelji, ki razvijajo obstoječe in nove ekspiremente. Mednarodna komisija bo izbrala najboljše, ki se bodo udeležili prihodnjega bienalnega evropskega festivala učiteljev eksperimentatorjev.

Festivalskemu dogajanju so se letos pridružili tudi izvajalci iz tujine, in sicer iz Avstrije, Nemčije, Belgije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Kot je še povedal Kobal, je eden od namenov festivala mlade navdušiti za znanost ter ustvariti sinergijo med državljani in znanostjo. "Država namreč potrebuje znanost, znanost pa mesto v slovenskem prostoru," je zaključil Kobal.