c S

Kačič z inavguracijo uradno postal rektor mariborske univerze

18.09.2018 15:52 Maribor, 18. septembra (STA) - Na mariborski univerzi so danes z inavguracijo novega rektorja Zdravka Kačiča in slovesno predajo insignij obeležili dan univerze. Kot je ob tem poudaril Kačič, ki je na rektorskem položaju sicer že od junija letos, je za ustvarjalno delo na univerzi potreben akademski mir, zaposleni pa morajo svoje delo razumeti kot poslanstvo in ne le kot poklic.

"Premalo nas je, da bi si lahko privoščili povprečje. Premalo nas je, da bi bili videni v povprečju. Zato moramo biti realni in si želeti nemogoče," je v nagovoru po uradnem prevzemu dolžnosti zbranim gostom, med katerimi je bil tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan, dejal Kačič.

Osrednji govornik inavguracije je bil svetovalec predsednika republike Boštjan Žekš, ki je poudaril, da je zagotovo pomembno, kdo in kako vodi univerzo, zato je inavguracija novega rektorja vedno pomemben dogodek. Sicer pa so po njegovem mnenju pri ustaljenih univerzah, kakršna je tudi mariborska, glavni cilji že dogovorjeni in znani.

"To so kakovostno raziskovalno delo, dobra pedagoška dejavnost, skrb za študente, dobre povezave z drugimi slovenskimi univerzami, aktivno mednarodno sodelovanje in dobre komunikacije z oblastmi. Pomembno pa je, kako se teži k tem ciljem. Tako da se sliši vsak glas na univerzi ter da se na koncu sprejme večinska odločitev, ki se je potem vsi zavedajo in držijo," je dejal Žekš in Kačiču v luči nekaterih preteklih dogodkov pri vodenju zaželel mirnega morja in enakomernega vetra.

Rektor je v poznejši izjavi za medije na omenjeno željo odvrnil, da si tega želi tudi sam, nikakor pa se ne boji niti morebitnih viharjev, katerih so v rektoratu že vajeni in na njih pripravljeni. Če pa bomo res mirno pluli, je prepričan, da bodo to izkoristili v največji možni meri ter kot univerza prispevali k dobrobiti celotne družbe.

Po prvih tednih vodenja Univerze v Mariboru med najpomembnejšimi usmeritvami Kačič našteva izvajanje pedagoške dejavnosti in s tem povezane priprave na reakreditacijo programov kot ciklične obveze vsake univerze. Še posebej pa nameravajo intenzivirati delo na raziskovalnem področju, kjer se že aktivno vključujejo v razpise in iščejo nove možnosti razvoja tega področja, ter na področju prenosa znanja v industrijo.

"Skupaj z ostalimi univerzami pa bomo v kratkoročnem obdobju zelo intenzivno sodelovali pri pripravi novih zakonskih rešitev, saj je to tista osnovna podstat, ki jo moramo zagotoviti, da bomo lahko kot univerza še uspešnejši doma in v mednarodnem prostoru," je še dodal Kačič.

Novi, deveti po vrsti, rektor mariborske univerze je rojen leta 1961 v Mariboru, prihaja s fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, kjer je kot redni profesor zaposlen od leta 2003 in predava na študijskih programih elektrotehnike in telekomunikacij.

Rektor je postal po predčasnih volitvah sredi junija, na katerih je v drugem krogu za las premagal tekmeca Žana Jana Oplotnika. Kačič je prejel 51,9 odstotka, Oplotnik pa 48,1 odstotka glasov.

Novega akademskega starešino je bilo treba izvoliti po tistem, ko je bil dotedanji rektor Igor Tičar prisiljen predčasno zapustiti funkcijo zaradi odhoda v pokoj. Funkcijo je zapustil konec lanskega leta, odtlej pa so univerzitetne posle vodili prorektorji.