c S

V Novem mestu četrtino doniranega denarja ob Štukljevem letu namenili šolam

17.09.2018 16:16 Novo mesto, 17. septembra (STA) - V Novem mestu, kjer se je leta 1898 rodil olimpionik in tamkajšnji častni občan Leon Štukelj, so tekoče leto evropske kulturne dediščine razglasili za Štukljevo leto in ga posvetili 120-letnici njegovega rojstva. Ob tem so skoraj četrtino s pomočjo razpisa zbranega pokroviteljska denarja namenili devetim novomeškim osnovnim šolam.

Po podatkih Mestne občine Novo mesto je osem pokroviteljev, med katerim prednjačijo vodilna novomeška podjetja, skupaj podarilo približno 100.000 evrov, slabo četrtino zbranega zneska pa so namenili za nakup šolske gimnastične opreme.

Kot so dodali, želijo z omenjenim Štukljevim letom v mestu njegove mladosti ohraniti duha tega rojaka. Ob tem so osrednjo prireditev Štukljevega leta napovedali za 12. november, predvidoma na prenovljenem kolesarskem velodromu v Češči vasi pri Novem mestu.

Po besedah vodje projekta Štukljevega leta Francija Judeža so si zastavili tri cilje. Prvi je spodbuda občanom za gibanje, rekreacijo, šport in zdravo življenje, drugi je prireditveni niz, pri katerem računajo tudi na goste izven novomeške občine. Tretji cilj sta omenjena osrednja prireditev in priložnostna razstava, ki jo pripravljajo v Dolenjskem muzeju.

Direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik je napovedala, da bodo z razstavo ob 120-letnici rojstva rojaka Leona Štuklja z novopridobljenim gradivom in ugotovitvami nadgradili razstavi, ki so ju v omenjeni ustanovi pripravili ob 100- in 110-letnici Štukljevega rojstva, v nespremenjeni obliki pa naj bi ta ostala postavljena vsaj pet let, je dodala.

Leon Štukelj, pravnik in olimpijski šampion, se je leta 1898 rodil v Novem mestu, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Pravo je študiral na Dunaju, v Zagrebu in Ljubljani, kot sodnik pa je služboval v Novem mestu, Črnomlju, Žužemberku in Mariboru. Kot najstarejši olimpionik je bil zadnja leta svojega življenja deležen posebne svetovne pozornosti, v Mariboru pa je leta 1999 umrl.

V rodnem Novem mestu so mu posvetili Štukljevo cesto, v tamkajšnjem Dolenjskem muzeju so o njem pripravili več razstav in izdali več publikacij, leta 2012 so v okviru partnerskega projekta Evropska prestolnica kulture, pri katerem je z Mariborom sodelovalo tudi Novo mesto, ob novomeškem kandijskem križišču odkrili Štukljevo skoraj trimetrsko obeležje z njegovo bronasto skulpturo, ki jo je kot donacijo zasnovala ruska akademska kiparka Stanislava Kalinina.