c S

Italijanski diplomanti fizioterapije ne morejo do strokovnega izpita

17.09.2018 07:32 Ljubljana/Koper, 16. septembra (STA) - Zaradi zahteve po znanju slovenščine več italijanskih študentov oz. diplomantov fizioterapije na Alma Mater Europaea ne more priti do strokovnega izpita. Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da omenjeni diplomanti za delo v domovini ne potrebujejo strokovnega izpita, italijanski diplomanti pa so se oz. še se bodo pritožili na institucije EU.

Težave italijanskih študentov oz. diplomantov na zasebnem visokošolskem zavodu Alma Mater Europaea (AME) naj bi izvirale iz napačnega prenosa evropske direktive o priznavanju poklicnih kvalifikacij v slovensko zdravstveno zakonodajo.

V Sloveniji mora namreč fizioterapevt za polno priznanje poklicne kvalifikacije po diplomi opraviti še pripravništvo in strokovni izpit. Prvih 18 italijanskih diplomantov AME, kjer študij poteka tudi v italijanščini, je po pripravništvu v Italiji strokovni izpit uspešno opravilo s tolmačem, kar omogoča zakon o upravnem postopku, druge diplomante pa na ministrstvu zavračajo, saj naj bi morali že ob prijavi na strokovni izpit predložiti potrdilo o znanju slovenščine, so pred dnevi poročale Finance.

Kot je še navedel časnik, so italijanski fizioterapevti pred časom zoper Slovenijo zaradi tega vložili pritožbo na Evropsko komisijo, napovedujejo tudi sodni spor ter ne izključujejo odškodninske tožbe zoper odgovorne osebe na ministrstvu za zdravje.

Direktor AME Jurij Toplak je za STA poudaril, da so italijanski študenti, ki so zadnja tri leta študirali v Kopru, zdaj v stiski, poleg tega pa zaradi tovrstne grobe kršitve evropskega prava nastaja mednarodni škandal.

Po Toplakovih podatkih je bilo v prejšnjem študijskem letu pri njih vpisanih 1112 študentov, od tega 227 tujih. V tujem jeziku sicer izvajajo več programov, kar zakonodaja dovoljuje, če se program izvaja tudi v slovenskem jeziku. Zaplet okoli strokovnega izpita je prizadel skupno okoli 200 študentov oz. diplomantov. V preteklem študijskem letu je bilo v vseh treh letnikih študija fizioterapije vpisanih 162 italijanskih študentov. Do danes sta diplomirala 102, od tega jih je strokovni izpit pri ministrstvu uspešno opravilo 18, in sicer maja lani. Kot je še omenil Toplak, so njihovi študenti samoplačniki.

Med študenti fizioterapije, ki ne morejo pristopiti k strokovnemu izpitu, je tudi Giuliano Tomasotti. Kot je pojasnil za STA, so se on in njegovi kolegi vpisali na študij fizioterapije, preden je stopilo v veljavo določilo, da se strokovni izpit opravlja v slovenskem jeziku.

"Če je obstajal namen zaustaviti diplome na ta način, bi nas morali o tem obvestiti in nihče se ne bi vpisal v študijski program," je ocenil Tomasotti in dodal, da v Kopru, kjer poteka študij, velja dvojezičnost, zato tam o italijanščini ni moč govoriti kot o drugem jeziku.

Tomasottija so skupaj s kolegi pred dnevi sprejeli tudi v DZ, vmes že potrjeni minister za zdravje Samo Fakin pa jim je po besedah Tomasottija tudi že odgovoril, da gre za absurdno situacijo.

Nekateri kolegi so se sicer že pritožili na EU oz. imajo tak namen, pri čemer v svojih pritožbah posebej izpostavljajo določila evropskih direktiv, ki predvidevajo tako izpite v drugem jeziku ali s tolmačem ob zavezi, da se poklica ne opravlja do doseženega znanja slovenščine. "Po pravici povedano, glede na stanje ne bi rad začel s sodnimi postopki, vendar pričakujem, če že ne spremembe normativov, vsaj odstop od zakonske določbe," je še dodal Tomasotti.

Na ministrstvu za zdravje so za STA spomnili, da je znanje slovenščine, ki je pogoj za opravljanje strokovnega izpita, potrebno za zagotavljanje kakovostne in varne obravnave pacientov. Glede evropske direktive o priznavanju poklicnih kvalifikacij pa so opozorili, da ta že v uvodnih določbah navaja, da se jo uporablja, ko so osebe že polno kvalificirane v določeni državi članici. Splošni sistem priznavanja kvalifikacij državam članicam tudi ne onemogoča, da za osebo, ki na njenem ozemlju opravlja poklic, uporabijo posebne zahteve glede uporabe poklicnih pravil, upravičenih s splošnim javnim interesom.

Konkretno glede diplomantov AME na ministrstvu poudarjajo, da jim v Sloveniji zaključena izobrazba omogoča priznanje izobrazbe v Italiji: "V kolikor ne nameravajo opravljati dela v Sloveniji, ne rabijo strokovnega izpita, saj je ta namenjen opravljanju dela v Sloveniji in ne v drugih državah članicah Evropske unije."

Na ministrstvu so do zdaj prejeli 11 vlog italijanskih diplomantov za prijavo na strokovni izpit, prve vloge so prejeli v mesecu juniju. Kot so še navedli na ministrstvu, italijanskih študentov niso zavrnili, "smo pa jih opozorili na zakon o zdravstveni dejavnosti, ki kot obvezno sestavino prijave na strokovni izpit določa potrdilo o znanju slovenskega jezika".