c S

Novi minister za javno upravo se zaveda problema plač v javnem sektorju, a pogajanj s sindikati ne bo vodil

14.09.2018 15:12 Ljubljana, 14. septembra (STA) - Novi minister za javno upravo Rudi Medved je ob današnjem prevzemu resorja kot enega od perečih problemov izpostavil plače v javnem sektorju. Napovedal je, da bodo z delom na tem področju začeli že ta mesec, saj želijo ta problem v soglasju s sindikati čim prej rešiti. Obenem pa je pojasnil, da sam ne bo vodil pogajalske skupine.

Zdaj že nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar je primopredajni zapisnik svojemu nasledniku predal v elektronski obliki na digitalnem mediju in mu zaželel veliko potrpljenja in uspešnega dela. "Prepričan sem, da imate dobro osnovo, hkrati sem pa tudi prepričan, kolikor sem vas poslušal, da boste odlično peljali naprej to ministrstvo, in vam želim vse najboljše," je ob današnji primopredaji dejal Koprivnikar.

Medved pa je pojasnil, da prihaja na ministrstvo, ki ima izjemno široko področje delovanja, čeprav v vsakdanjem življenju relativno malo slišimo o njem, saj deluje tiho v ozadju. "Pridejo pa v javnost ciklično problemi, s katerimi se ukvarja tudi to ministrstvo, to pa so seveda predvsem in vselej plače v javnem sektorju," je dejal. Kot je pojasnil, bi lahko tudi tokrat govorili, da ministrstvo "sicer odlično deluje, problem plač v javnem sektorju pa je na mizi in ga bo treba vsekakor rešiti".

Zatrdil je, da se premier Marjan Šarec skupaj s celotno vlado zaveda, da je problem pereč. Tako jih po Medvedovih besedah tudi niso presenetile poteze sindikatov, ki so vlado neposredno po četrtkovi izvolitvi pozvali k takojšnjim pogajanjem, šolski sindikat Sviz pa je Šarca obvestil, da je stavka v šolstvu znova aktivna.

"To je bila popolnoma pričakovana gesta z njihove strani, da nas opozorijo, da so tu, da ne pozabimo nanje, in da ponovno povedo, da naj bo to ena izmed prvih prioritet vlade. In vlada seveda to razume," je poudaril novi minister.

Kot je pojasnil, težko napove datum ali uro, kdaj bodo s sindikati prvič sedli za pogajalsko mizo. Zatrdil pa je, da bodo z delom na tem področju začeli že ta mesec. Obenem je izrazil veselje, "da prihajajo neki signali, da so se sindikati pripravljeni vsi skupaj pogajati za pogajalsko mizo z vladno ekipo". "Seveda pa bomo nekaj dni vendarle še potrebovali, da vdihnemo in se tudi sami opremimo s podatki," je dodal.

Pogajalska skupina se bo po njegovih besedah najprej dodobra seznanila z dosedanjim potekom pogajanj in njihovo vsebino, saj nihče izmed članov pogajalske skupine na pogajanjih ni sedel že doslej.

"Ker se zelo ugiba, kdo bo v tej pogajalski skupini, vam lahko povem, da je sklep tako predsednika vlade kot tudi na ravni celotne vlade, da ne bo minister za javno upravo tisti, ki bo v prvi bojni črti na teh pogajanjih, ampak da bo to kompetentna pogajalska skupina," je pojasnil.

Na vprašanje, ali bo skupino vodil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojmir Urlep, je odgovoril, da zdaj tega ne more potrditi, prav tako pa ne zanikati.

Obenem je zatrdil, da imajo pogajalsko skupino oblikovano, lahko pa se ji pridruži še kdo. Zato v tem trenutku po njegovem mnenju ni najpomembneje, da bi našteval imena. "Mislim, da je zelo pomembno sporočilo, da ta ekipa obstaja, da bo v zelo kratkem času tudi pripravila pogajalska izhodišča in da se končno začnemo pogajati," je dejal.

Kot je pojasnil, ima izbrana tudi že državna sekretarja, ki bosta na vladi potrjena predvidoma prihodnji četrtek.