c S

Pikalo se bo najprej lotil pregleda priprave zakonodaje

14.09.2018 11:27 Ljubljana, 14. septembra (STA) - Novi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je ob današnjem prevzemu poslov od dosedanje ministrice Maje Makovec Brenčič med prvimi nalogami, ki se jih namerava lotiti, izpostavil pregled, kako daleč sta pripravi zakona o visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti. Pri delu mu bo vodilo predvsem koalicija pogodba, je dejal.

Pikalo je na ministrstvo prišel skupaj z novim državnim sekretarjem Jernejem Štromajerjem, ob predaji pa je med svojimi prvimi nalogami napovedal pregled, kako daleč je priprava nekatere zakonodaje. Med drugim namerava pregledati, kako daleč je priprava popravkov zakonodaje, ki se nanaša na osnovne in srednje šole, ter kakšno je financiranje vzgoje in izobraževanja.

Vse, kar namerava delati, je sicer po njegovih besedah že natančno opredeljeno v koalicijski pogodbi. "Ta me zavezuje in v tej smeri bomo delali," je dejal Pikalo, ki je prvič vodil ministrstvo za izobraževanje od marca 2013 do septembra 2014.

Makovec Brenčičeva je izrazila prepričanje, da ministrstvo nasledniku predaja v dobrem stanju. Novemu ministru je na delovni mizi pustila fascikle s poročili, kaj vse so že naredili, kaj je v teku in kaj ga še čaka.

"Izobraževanje, vzgoja, znanost, mladi in šport so sistemi, ki morajo rasti in napredovati kontinuirano, zato so vsi nadaljnji koraki pomembni," je dejala Makovec Brenčičeva, ki se ob koncu ministrovanja vrača v profesorske vode na ekonomsko fakulteto. Glede predloga novega zakona o raziskovalni dejavnosti je potrdila, da je pripravljen.

Pikalo je ob primopredaji komentiral tudi četrtkovo sporočilo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), da je stavka v vzgoji in izobraževanju znova aktivna. Takšno napoved je, kot je dejal, pričakoval. Upa, da bodo z "centralnimi pogajanji začeli čim prej in da jih bodo pripeljali do uspešnega konca". "Nihče si namreč ne želi ponovitev stavke, ker je šolski sistem tisti, ki je stabilizacijski v tej državi. Temu primerno ga je treba nadgraditi in temu primerno mora delovati," je dodal.