c S

Rudi Medved - kandidat za ministra za javno upravo (biografija)

14.09.2018 07:20 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Vodenje ministrstva za javno upravo bo prevzel dolgoletni novinar in urednik z izkušnjami v občinski upravi ter dosedanji poslanec LMŠ Rudi Medved. Po prevzemu funkcije ga čaka trd oreh, razrešitev konflikta s sindikati javnega sektorja, ki se ga bo, kot je napovedal, lotil nemudoma. Napovedal je tudi boj proti birokratizaciji.

Novoizvoljeni minister je že na predstaviti pred pristojnim parlamentarnim odborom napovedal, da bodo s sindikati nemudoma sedli za pogajalsko mizo, pri čemer si želi, da bi pogajanja stekla z vsemi sindikalnimi skupinami hkrati, saj bi to po njegovem mnenju bistveno olajšalo dialog.

O nadaljnjem procesu pogajanj pa Medved konkretno še ni mogel govoriti. Po njegovih besedah bi bilo neodgovorno, če bi kot kandidat za ministra vlade, ki še ni bila izvoljena, govoril o strategiji, pogajalski taktiki in številkah, ki bodo na mizi.

Tudi na vprašanje, ali bo nova vlada pogajanja nadaljevala na točki, kjer so se pogajanja s prejšnjo vlado končala, je Medved odgovoril, da še ne more prejudicirati, kako bodo tekla. Upa pa, da se bodo končala s kančkom "obojestranskega nezadovoljstva", saj bi to pomenilo, da so našli kompromis.

So pa na sindikalni strani zadovoljni z njegovo napovedjo, da bodo plačna pogajanja prioritetna naloga ministrstva. Prav tako je po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavnega tajnika sindikata Sviz Branimirja Štruklja pomembno, da je Medved vzpostavil afirmativen odnos do zaposlenih v javnem sektorju ter izpostavil dejstvo, da se plače javnih uslužbencev v zadnjem obdobju gibljejo počasneje kot v gospodarstvu.

Po Štrukljevem mnenju je bila Medvedova predstavitev na matičnem odboru boljša od predstavitve prejšnjega kandidata Tugomirja Kodelje. Medved se je namreč v vlogi kandidata za ministra za javno upravo znašel po odločitvi predsednika vlade Marjana Šarca, da umakne kandidaturo Kodelje, ki ga je sprva predlagal na to funkcijo. Kodelja se namreč na zaslišanju po mnenju mnogih s poznavanjem resorja ni ravno izkazal.

Medved zamenjave ni želel komentirati, saj ima, kot je dejal, "predsednik vlade pristojnost, da se odloči, kot se odloči".

Poleg nadaljevanja pogajanj s sindikati javnega sektorja je Medved sicer kot svojo prednostno nalogo izpostavil izboljšanje priprave predpisov in poenostavitev postopkov. Sam namreč vidi težavo v "absolutni prenormiranosti celotne družbe", saj v državi velja 20.000 predpisov, kar je izvirni greh zbirokratiziranosti.

Priprava dobrih predpisov in poenostavitev postopkov je zanj "železni zakon javne uprave". Napovedal je, da bodo uvedli dnevni števec veljavnih predpisov, poenostavitev postopkov pa bo po njegovih besedah mogoče doseči tudi z digitalizacijo storitev državne uprave.

Rudi Medved se je rodil decembra 1959 v Trbovljah. Leta 1987 je diplomiral iz novinarstva na tedanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, leta 2012 pa je opravil izpit iz zakona o upravnem postopku.

Sprva je delal kot novinar in urednik v dnevnoinformativnem uredništvu tedanjega Radia Ljubljana. Med letoma 1992 in 2005 je bil urednik dnevnoinformativnega in aktualnopolitičnega uredništva na Radiu Slovenija ter urednik notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj na TV Slovenija. V letih 2005 in 2006 je bil odgovorni urednik Radia Kum Trbovlje, v letih 2007 in 2008 pa urednik oddaje 24 ur na POP TV.

Leta 2004 je postal direktor Kulturnega centra Delavski dom Zagorje, od leta 2012 pa je bil direktor občinske uprave Občine Zagorje ob Savi. Dvakrat je bil izvoljen v občinski svet Občine Zagorje na listi tamkajšnjega župana Matjaža Švagana.

Pred letošnjimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami pa je Medved vstopil v LMŠ in bil izvoljen v državni zbor kot njen poslanec. Vodil je parlamentarni odbor za infrastrukturo, okolje in prostor, pred formiranjem vseh delovnih teles pa je vodil začasni, t. i. skupni odbor.

Medved tudi piše scenarije za prireditve, besedila za zabavno glasbo in poezijo, so zapisali na spletni strani LMŠ.