c S

BSF za mlade voditelje prihodnosti opremil z novimi znanji o perečih problemih

11.09.2018 07:25 Bled, 10. septembra (STA) - Na Bledu se je danes zaključil Blejski strateški forum za mlade (Young BSF), segment Strateškega foruma Bled, ki omogoča nove izkušnje perspektivnim mladim z vsega sveta in jim daje glas pri iskanju političnih in gospodarskih rešitev za ključne globalne težave.

Skupno 65 udeležencev iz 35 držav je na več lokacijah v Ljubljani in na koncu še na Bledu štiri dni iskalo odgovore na to, kako lahko mladi pripomorejo k premostitvi vedno globljih delitev in težav, ki so v zadnjih letih močno destabilizirale svet. Pripadniki mlade generacije, ki je hkrati tudi ena najbolj prizadetih, so se osredotočili predvsem na spravo, notranjo in zunanjo varnost, gospodarski razvoj in vključenost mladih.

Na okroglih mizah in delavnicah se je večkrat pojavila tema destabilizacije in razdora, ki ga povzročajo finančni fenomeni ter tehnološka in digitalna doba, predvsem na trgu dela oziroma v gospodarstvu na splošno, kakor tudi v političnih procesih. V tem kontekstu je bilo nekaj pozornosti namenjeno tudi grožnji distopične prihodnosti, ki bi jo lahko povzročil nereflektiran razvoj umetne inteligence in z njo povezanih tehnologij.

Udeleženci so se seznanili tudi z novimi metodologijami za pristop k političnim odločitvam in delovanju ter tudi konkretnimi nasveti za rokovanje z digitalnimi tehnologijami, predvsem družbenimi omrežji, pri snovanju strategij in kampanj.

Young BSF, ki ga je organiziral Center za evropsko prihodnost, je bil letos tesneje vključen v glavni forum, med drugim z dvema okroglima mizama na Bledu. Prva se je posvetila preprečevanju konfliktov in gradnji miru, druga pa sredozemski dimenziji Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi s poudarkom na migracijski krizi in možnostih za mlade.