c S

Sindikati želijo od novega kandidata za ministra za javno upravo bolj konkretne odgovore

06.09.2018 13:04 Ljubljana, 06. septembra (STA) - Po mnenju sindikalista Branimirja Štruklja je treba dati novemu kandidatu za ministra za javno upravo Robiju Medvedu priložnost, da se predstavi in opredeli ključne poglede. Od Medveda pričakuje jasne in konkretne odgovore na vprašanja, kako bo razrešil plačni konflikt v javnem sektorju in kakšni so njegovi pogledi na spremembe plačnega sistema.

Kot je predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj pojasnil za STA, so v koalicijski pogodbi napovedane spremembe plačnega sistema na tak način, ki omogoča katerokoli smer sprememb - ali decentralizacijo ali dodatno centralizacijo sistema. "Neznank je veliko in želeli bi si jasnih odgovorov," je poudaril.

Ob tem je spomnil tudi na zamrznjeno stavko nekaterih sindikatov javnega sektorja in izrazil upanje, da se novi ministrski kandidat jasno zaveda, da bo "njegova ključna prioriteta razrešitev konflikta s sindikati in da je vse drugo v resnici v tem trenutku manj pomembno". "Če ne bomo razrešili plačnega konflikta, ki je zelo zapleten, ni mogoče pričakovati, da bo javni sektor deloval kakovostno in normalno," je dejal Štrukelj. Po njegovem mnenju namreč ni mogoče pričakovati, da ta konflikt ne bo vplival na delo zaposlenih denimo v vzgoji in izobraževanju, policiji in zdravstvu.

Štrukelj sklepa, da je Medvedu, ki ima izkušnje direktorja občinske uprave in urednika na Radioteleviziji Slovenija, materija plačnega sistema in in razmerij v javnem sektorju bistveno bližje kot nekomu, ki je prišel iz gospodarstva in nikoli ni delal v javnem sektorju. Predsednik vlade Marjan Šarec je po Štrukljevem prepričanju s to zamenjavo ministrskega kandidata pridobil na svoji kredibilnosti.

Šarec se je namreč odločil, da po torkovem zaslišanju Tugomirja Kodelje, ki prihaja iz gospodarstva, za ministra za javno upravo predlaga drugega kandidata, in sicer aktualnega poslanca LMŠ Rudija Medveda. Njegovo kandidaturo bo po napovedih iz LMŠ uradno vložil v petek, zaslišanje kandidata pred pristojnim odborom DZ pa je predvideno za ponedeljek. Seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali o ministrski ekipi, pa bi po nekaterih informacijah lahko bila prihodnji teden v četrtek.