c S

V Ljubljani predstavitev programa evropska solidarnostna enota

06.09.2018 11:28 Ljubljana, 06. septembra (STA) - Na predstavništvu Evropske komisije v Ljubljani danes poteka predstavitev evropskega programa evropska solidarnostna enota, ki je namenjen spodbujanju solidarnosti, podpiranju aktivnega ustvarjanja mladih, aktivne udeležbe in prizadevanja za krepitev evropskih vrednot. Prvi rok za prijavo v program je do 16. oktobra.

Prva faza evropske solidarnostne enote se je izvajala v okviru že obstoječih evropskih programov, predvsem v okviru programa Erasmus+ Mladi v akciji, je za STA pojasnil direktor Movita, nacionalne agencije za evropsko solidarnostno enoto in program Erasmus+ Mladi v akciji, Uroš Skrinar. Ta faza se je je večinoma začela lani.

Kot samostojen program se bo začela izvajati, ko bo v Evropskem parlamentu sprejeta pravna podlaga za uveljavitev novega programa. To je pričakovati septembra oziroma oktobra. Danes na predstavništvu poteka predstavitev za potencialne prijavitelje, prvi rok za prijavo pa je do 16. oktobra.

Za prvi prijavni rok bo v Sloveniji za solidarnostno enoto na voljo okoli 700.000 evrov, približno milijon evrov pa tudi v okviru Erasmus+. Za naslednje leto predlog Evropske komisije, ki še ni sprejet, predvideva, da bo Movit v okviru programa Mladi v akciji razpolagal s približno 2,6 milijona evrov. Za evropsko solidarnostno enoto bodo predvidoma imeli na voljo 1,7 milijona, je povedal Skrinar.

V enoto so se prebivalci Slovenije vključevali že v okviru obstoječega programa Erasmus+. V individualne prostovoljske mobilnosti je bilo doslej vključenih 500 mladih. V skupinskih projektih v okviru programa Erasmus+ Mladi v akciji pa je lani sodelovalo 6000 mladih.

Aktivnosti v okviru solidarnostne enote so zelo različne, denimo sodelovanje pri različnih aktivnostih mladinskega dela, pomoč mladim in sodelovanje pri obnovah kulturne dediščine. Ne gre pa za pomoč takoj po katastrofi.

Ta novi program je po Skrinarjevih besedah pomemben, ker je solidarnost ena izmed temeljnih vrednot EU. Podpiranje solidarnosti med mladimi, med skupnostmi, med vsemi prebivalci EU pomeni neko kohezivno tkivo. "EU je tudi na nekem razpotju, ko je je treba krepiti razumevanje vseh v EU, zavedanje, da je treba EU graditi skupaj, in temu je namenjen ta program," je poudaril ob robu dogodka.

Prijava je možna na povezavi: https://europa.eu/youth/solidarity_sl