c S

Ob prvem šolskem dnevu poudarek na varnosti in dobrih željah

03.09.2018 13:15 Ljubljana/Celje/Novo mesto, 03. septembra (STA) - Šole so danes odprla svoja vrata za več kot 257.000 učencev in dijakov, od tega za 21.874 učencev prvič. Prvi dan je še poseben poudarek dan varnosti, zato so v okolici šol in šolskih poti navzoči številni policisti, redarji in prostovoljci. Šolarje so ponekod v šolo predvsem z dobrimi željami pospremili najvišji državni predstavniki.

Policisti, redarji in prostovoljci so vse udeležence v prometu k posebni previdnosti v okolici šol in šolskih poti pozivali že nekaj dni. Znova so to zjutraj storili ljubljanski policisti in predstavniki Avto-moto zveze Slovenije (AMZS), ki so na varno šolsko pot ob pomoči maskot pospremili šolarje iz ljubljanske OŠ Trnovo.

Pomočnik komandirja policijske postaje Ljubljana Vič Miha Ajtnik je ob tem spomnil, da je treba biti v prometu previden ne samo v prvih dneh novega šolskega leta, ko so otroci po počitnicah še vedno razposajeni, ampak skozi vse leto. Starše je opozoril, naj otroke pred prihodom v šolo naučijo prepoznavati barve na semaforju in pravilno prečkati cesto, ko otroke pripeljejo v šolo, pa naj bodo strpni. Pozval jih je, naj s parkiranjem omogočijo varno prečkanje cestišč ter naj ne zaparkirajo parkirišč in dovozov do šol.

Policisti in mestna redarstva tudi za naprej napovedujejo, da bodo poostreno nadzirali hitrosti, policisti pa bodo dodatno preverjali tehnično brezhibnost avtobusov in drugih vozil, s katerimi otroke vozijo v šolo. Pozorni bodo na uporabo varnostnega pasu, uporabo otroških sedežev ter opremljenost prvo in drugošolcev z rumenimi ruticami. Nadzirali bodo tudi kajenje v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb.

Kot je že običaj, so učence in dijake v prvi šolski dan pospremili nekateri najvišji državni predstavniki. Premier v odhajanju Miro Cerar ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič sta obiskala I. Gimnazijo v Celju in I. Osnovno šolo Celje. Cerar je dijake pozval, naj v novo šolsko leto vstopijo pogumno ter jim zaželel veliko prijetnih šolskih in obšolskih dogodivščin, Makovec Brenčičeva pa je prvošolcem na I. Osnovni šoli Celje zaželela, naj jim bo šola ne le učiteljica, ampak tudi prijateljica. Minister za infrastrukturo v odhajanju Peter Gašperšič je obiskal OŠ Franceta Prešerna in OŠ Helene Puhar v Kranju ter učencem zaželel varen in uspešen začetek šolskega leta.

Cerar se je oglasil tudi s posebno poslanico, v kateri je učence in dijake pozval, naj se učijo, da bodo imeli znanje, "s katerim bomo lahko skupaj gradili prihodnost naše Slovenije". Spomnil jih je, da se ne učijo za šolo, temveč za življenje, in jim zaželel uspešno šolsko leto. Učitelje, profesorje, ravnatelje, starše in ostale, ki so udeleženci v procesu izobraževanja, je pozval, naj mlade opolnomočijo za samostojni vstop v življenje, za kar se jim je že vnaprej zahvalil.

Predsednik DZ Dejan Židan je v poslanici učencem in dijakom zaželel čim več znanja, vedoželjnosti in radovednosti, saj da znanje "širi naša obzorja, pripomore k razumevanju drugačnosti, k solidarnosti ter človečnosti in strpnosti".

Zaželel jim je, naj novo šolsko leto ne bo zaznamovano le s suhoparnim učenjem, z žuljenjem knjig in s trdim delom, ampak tudi z radostmi in veseljem, ki jih ta čas prinaša. "Naj vaša vedoželjnost presega okvire šole, znanje iščite prav povsod," je zapisal.

Najverjetnejši novi minister za izobraževanje Jernej Pikalo je vsem otrokom in njihovim staršem ter šolnikom miren vstop v novo šolsko leto zaželel na Twitterju. "Naj bo varno, uspešno, znanja polno in predvsem zadovoljno," je zapisal.

Na prvi šolski dan je prvošolce v več ljubljanskih šolah pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković. Prvošolcem v OŠ Nove Jarše je dejal, da morajo ubogati učiteljice, staršem pa, naj ne bodo v skrbeh, saj so njihovi otroci v najboljših rokah. Vsem je zaželel uspešno šolsko leto.

V Ljubljani je sicer začetek šolskega leta na OŠ Jože Moškrič pokvaril montažni strop v avli v drugem nadstropju, ki je odstopil, zato so imeli nekateri učenci pouk v Centru Stožice. Ravnateljica Simona Kralj je za STA povedala, da predvidoma danes popoldne dobijo uporabno dovoljenje, tako da bodo lahko imeli v torek vsi učenci pouk že v šoli.

Mariborski župan Andrej Fištravec je na prvi šolski dan obiskal dve osnovni šoli. Zjutraj je čez šolski prag v šolo pospremil učence Osnovne šole Bojana Ilicha, pozneje pa je obiskal učence Osnovne šole Tabor I. Šolarjem je razkril nekaj izkušenj iz časa, ko je sam hodil v šolo, vsem skupaj pa zaželel čim lepše preživljanje šolskih dni.

Na mestni občini so ob tem pojasnili, da so zadnja štiri leta generacije v Mariboru številčno približno enake, pred tem pa so bile za okoli 100 otrok letno nižje. V primerjavi s šolskim letom 2011/2012, ko so imeli najnižji vpis, so številke zadnja leta za skoraj tisoč učencev višje.

Tudi na novomeški OŠ Bršljin so novo šolsko leto začeli s 15 učenci več kot lani. Letošnja posebnost je, da so konec avgusta vpisali večje število učencev oz. otrok tujcev, ki so se v Novo mesto priselili zaradi dela. Tem bodo posvetili posebno skrb, je za STA povedala ravnateljica Darja Brezovar.

Šola je sicer pred leti postala znana zaradi težav z Romi, saj stoji blizu največjega novomeškega romskega naselja Žabjak-Brezje. Ravnateljica je danes povedala, da se je število romskih otrok zaradi spremembe šolskega okoliša in enakomernejše porazdelitve romskih otrok po drugih novomeških osnovnih šolah znižalo in letos dosega nekaj več kot petino.