c S

Humanitarne organizacije z akcijami za pomoč otrokom ob začetku šolskega leta

31.08.2018 07:28 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Humanitarne organizacije pred začetkom novega šolskega leta vsako leto pripravijo humanitarne akcije, s katerimi zbirajo denar in šolske potrebščine za otroke iz socialno ogroženih družin. Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas in ZPMS otrokom in njihovim družinam pomagajo tako z denarjem kot šolskimi potrebščinami.

Da bi bil vstop v novo šolsko leto čim bolj brezskrben, so do zdaj škofijske Karitas v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Murski Soboti in Novemu mestu pomagale že 8008 socialno ogroženim otrokom iz 3094 družin, od tega 6852 osnovnošolcem in 1156 dijakom. Pomagale so predvsem z nakupom paketov šolskih potrebščin, za kar so skupno namenile 232.504 evre. Skupno je bilo tako pomoči v obliki šolskih potrebščin deležnih več kot 12.000 otrok, kar je približno enako kot v letu 2017, so pojasnili na Slovenski karitas.

Večjih del sredstev je bilo zbranih z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki poteka od junija, in sicer 125.367 evrov. Del sredstev so pridobili z drugimi manjšimi akcijami, preostanek pa je prispevala Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Razdelili so tudi precej šolskih torb in novih zvezkov, ki so jih zbrali v okviru akcije Pokloni zvezek. Akcija je v 260 šolah in 117 vrtcih potekala v maju in juniju, v njej pa so otroci za svoje socialno ogrožene sovrstnike zbrali nekaj več kot 29.000 zvezkov, v vrtcih pa še dodatno 400 novih tempera barvic.

Z zbiranjem pomoči nameravajo na Karitas nadaljevati, in sicer v okviru akcije Otroci nas potrebujejo. Donacijo je mogoče nakazati na račun Slovenske karitas (Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana), številka SI56 0214 0001 5556 761, s sklicem SI00 3620 in pripisom namena Otroci nas potrebujejo. Sredstva lahko darujete tudi, če pošljete SMS s ključno besedo ZVEZEK ali ZVEZEK5 na 1919. S prvim darujete en evro, z drugim pa pet.

Otrokom pred šolskim letom na različne načine pomagajo tudi na Rdečem križu Slovenije, vendar skupnih podatkov o dozdajšnji pomoči še nimajo. V lanskem letu so sicer ob začetku šolskega leta v sodelovanju z območnimi združenji pomagali več kot 6500 otrokom, predvsem s šolskimi potrebščinami, za kar so namenili okoli 200.000 evrov.

Pomoč pri njih prejmejo otroci, katerih starši oziroma družine so zaradi nizkih prejemkov tudi prejemniki materialne pomoči. Pri tem opažajo, da se število prošenj za materialno pomoč in za šolske potrebščine kljub izboljšanim gospodarskim kazalcem ne zmanjšuje.

Pošta Slovenije in Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) sta za pomoč učencem iz socialno šibkih družin pred novim šolskim letom pripravila skupno akcijo Poštar Pavli polni šolske torbe, v okviru katere sta od 2. julija do 10. avgusta zbrali več kot 14.000 različnih šolskih potrebščin, s sporočili SMS in denarnimi nakazili pa še 6000 evrov. Zbrane šolske potrebščine bo 34 društev, članic ZPMS, razdelilo 1500 otrokom, so sporočili.

Kljub temu lahko posamezniki in podjetja še vedno donirajo. Svoj finančni prispevek lahko nakažejo do 9. oktobra na račun ZPMS, številka SI56 6100 0000 3512 232. Prispevajo lahko tudi s sporočilom SMS, in sicer tako, da na številko 1919 pošljejo SMS s ključno besedo SMEH, s čimer prispevajo en evro, ali SMEH5, s čimer prispevajo pet evrov.

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje pa za otroke še vedno zbira šolske potrebščine. Te lahko donatorji prinesejo v njihovo skladišče na Zaloški 54 v Ljubljani, vsak delovnik med 8. in 17. uro. Letos so potrebe predvsem po peresnicah, pisalih, flomastrih, svinčnikih, tempera barvah in ostalih drobnih pripomočkih, ki jih otroci potrebujejo v šoli.

Tisti, ki potrebščin ne morejo prinesti v Ljubljano, lahko nakažejo tudi finančno pomoč, in sicer na njihov sklad za šolske potrebščine.