c S

Janković s predstavniki policije in redarstva ob začetku šole pozval k previdnosti v prometu

30.08.2018 15:23 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Na območju Mestne občine Ljubljana (Mol) bo v ponedeljek v osnovno šolo odšel 25.901 učenec, v vrtce pa bo vključenih 13.582 otrok. Župan Zoran Janković je skupaj s predstavniki policije in mestnega redarstva vse udeležence v prometu pozval k strpnosti in previdnosti. Na novinarski konferenci so napovedali poostren nadzor šolskih poti.

Po besedah vodje mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marije Fabčič je bila na območju Ljubljane v lanskem šolskem letu v vrtce vključenih 92,3 odstotka otrok, kar je precej nad slovenskim povprečjem, ki je 80,4 odstotka. Ocenila je, da so na območju Mola vrtci eni cenejših v državi, saj cen za starše niso dvignili že od leta 2012, poleg tega jih je za zdaj dovolj. Skupaj z županom sta tako zagotovila, da bodo 1. septembra v vrtec sprejeti vsi otroci, ki izpolnjujejo starostni pogoj in imajo vsaj enega starša s stalnim prebivališčem na območju občine.

Število otrok, vključenih v vrtce, se sicer v Ljubljani zadnja leta zvišuje, enako velja za osnovnošolce. Po besedah Fabčičeve na Molu tovrstna gibanja vseskozi spremljajo ter jim sproti prilagajajo naložbe. Samo za slednje so tako v letošnjem občinskem proračunu namenili 47 milijonov evrov, kar je desetkrat več, kot je za šolske naložbe namenila država, je dejala.

Med večjimi letošnjimi projekti na področju vrtcev je omenila izgradnjo enote Pedenjcarstvo Vrtca Pedenjped, s čimer so pridobili osem novih oddelkov. Končali so tudi celovite sanacije štirih vrtcev, 10 vrtcev pa so vključili v energetsko sanacijo.

Večja gradbena dela so letos potekala tudi na devetih osnovnih šolah, medtem ko na na devetih poteka celovita energetska sanacija. Zapletlo se je le pri obnovi Osnovne šole Jožeta Moškriča, kjer je s torka na sredo v eni izmed avl odstopil spuščeni strop iz mavčnih plošč. Če do ponedeljka ne bo vseh zagotovil, da je šola varna, bi lahko po besedah Fabčičeve pouk zamaknili za nekaj dni, o čemer pa bodo po njenih zagotovilih starši pravočasno obveščeni.

Na območju Mola sicer po županovih besedah v sodelovanju s Petrolom in državo trenutno poteka energetska sanacija 48 objektov, od tega 19 šol, pri čemer objekte sanirajo tudi protipotresno, če je to potrebno.

Na novinarski konferenci so se sicer zvrstili pozivi k previdnosti v prometu tako na prvi šolski dan kot skozi vso leto. Predstavnik Policijske uprave Ljubljana Refik Hodžić je napovedal, da bodo policisti v prvih šolskih dneh varnost v okolici šol zagotavljali skupaj s prostovoljci in mestnimi redarji. Prisotni bodo zlasti na prehodih čez cesto in ob samih šolah. Pregledovali bodo tudi tehnično ustreznost osebnih vozil, uporabo otroških sedežev in pasov, skozi vse leto pa nameravajo opravljati tudi nadzore avtobusov in drugih vozil, namenjenih prevozom otrok.

Vse voznike je pozval naj posebej ob začetku šolskega leta zmanjšajo hitrost ob šolah in ob vozilih javnega prevoza, staršem prvo in drugošolcev pa priporočil, naj otroke opremijo z rumenimi ruticami, saj da bodo s tem "naredili največ za varnost svojih otrok".

K vožnji po omejitvah in predpisih je pozval tudi direktor Agencije za varnost prometa Igor Velov. Med drugim je tudi pohvalil Mol, ker je lani podpisala zavezo, da bo podpirala aktivnosti za uresničitev evropske Vizije 0, katere cilj je nič žrtev prometnih nesreč in nič vinjenih voznikov za volanom. K podpisu zaveze je pozval tudi druge občine.