c S

Pahor sprejel ustanovitelje Fundacije za ustvarjalne mlade

28.08.2018 14:46 Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Predsednik Borut Pahor je danes sprejel predstavnike pospeševalnika mladinskega podjetništva, ki deluje pod imenom Ustvarjalnik. Slednji je namreč skupaj z desetimi uglednimi slovenskimi podjetji ustanovil Fundacijo za ustvarjalne mlade, namenjeno najbolj izstopajočim mladim, ki navdihujejo s svojimi inovativnimi in drznimi poslovnimi idejami.

Kot je ob sprejemu in podpisu listin o ustanovitvi fundacije pojasnil direktor Ustvarjalnika Matija Goljar, bodo vsako leto desetim mladim z ambicioznimi obšolskimi projekti za leto dni podelili mesečno štipendijo, mentorsko ekipo in vso potrebno podporo, da svoje ambiciozne projekte tudi uresničijo.

"Gre za mlade, ki so že v srednji šoli s svojimi projekti dosegli vidne uspehe in si zaslužijo podporo, da izkoristijo vse svoje potenciale," je dejal Goljar.

Ob tem so v Ustvarjalniku poudarili, da so finančna sredstva sicer nujno potrebna za vsako ambiciozno idejo, a se zavedajo, da je to samo delček sestavljanke. Za resničen uspeh je po njihovem mnenju še bolj pomembno, da so ustvarjalni mladi obdani z ljudmi, ki verjamejo v njihove zamisli in so pripravljeni pomagati pri njihovem uresničevanju.

Med podjetji, ki so podprla ustanovitev fundacije, je tudi Spar Slovenije, generalni direktor Igor Mervič pa je danes dejal, da za uspešnost fundacije nista dovolj le moralna in finančna podpora, pač pa predvsem inovativni proizvodi, za katere pa je potrebna velika mera samozavesti in izstopanje iz povprečja.

Ob tem je poudaril tudi željo po zmanjšanju birokratskih ovir v Sloveniji, saj ta ubija že velika podjetja, kaj šele majhne podjetnike, zato upa, da se bo končno našla vlada, ki bo olajšala delo podjetniškim iniciativam.

Pahor je v svojem nagovoru med drugim dejal, da je v zadnjih petih letih spoznal veliko mladih, pri tem pa opaža, da ti postajajo vse bolj pogumni in samozavestni ter so pripravljeni tvegati nekaj več, kar odstopa od siceršnjih privzgojenih obnašanj v naši domovini.

"Kombinacija različnih silnic je pripeljala do zavedanja mladih, da so veliko bolj odvisni sami od sebe, a tega ne prevedejo v sebičnost. Da morajo biti tekmovalni, a tega ne prevedejo v arogantnost. Da morajo biti konkurenčni, a to ne počnejo z zmagami na račun drugih," je dejal Pahor, ki je v številnih srečanjih z mladimi, ne le ko gre za poslovne zamisli, pač pa tudi na drugih ustvarjalnih področjih, zaznal neizmerno bogastvo razmišljanj.

Slovenski predsednik je sicer dolgoletni podpornik programov Ustvarjalnika. Med drugim je leta 2015 odprl vrata predsedniške palače mladim inovatorjem, podjetnikom, ki so razvijali svoje poslovne ideje od prve zamisli do dejanske izvedbe.