c S

Po pritožbi še dvanajst kandidatov opravilo letošnjo splošno maturo

23.08.2018 15:35 Ljubljana, 23. avgusta (STA) - Državna komisija za splošno maturo je po obravnavi ugovorov kandidatov in na podlagi pregleda dokumentacije sprejela odločitev, da se 220 kandidatom pri 239 izpitih ocena izboljša, od teh je 12 kandidatov po pozitivno rešenem ugovoru splošno maturo opravilo, so danes sporočili z Državnega izpitnega centra.

Kandidati, ki so v spomladanskem izpitnem roku opravljali izpite splošne mature, so bili 11. julija seznanjeni z rezultati. V predpisanem tridnevnem roku po razglasitvi rezultatov je 1216 kandidatov vložilo zahtevo za vpogled v izpitno dokumentacijo pri enem ali več predmetih.

Od skupno 8195 kandidatov je po opravljenem vpogledu 724 kandidatov vložilo ugovor pri enem ali pri več predmetih, od tega je 11 kandidatov ugovarjalo tudi na izračun izpitne ocene.

Vloženi so bili ugovori pri 1031 izpitih od skupno 32.510, kar predstavlja 3,2 odstotka vseh izpitov, izvedenih v spomladanskem izpitnem roku splošne mature.

220 kandidatom pri 239 izpitih se je ocena izboljšala, od teh je 12 kandidatov po pozitivno rešenem ugovoru splošno maturo opravilo.

Ostali kandidati v postopku ugovora na oceno ali na izračun ocene niso bili uspešni. Kandidate so o rezultatih ugovorov že obvestili. Kandidati lahko rezultate ugovorov z geslom preverijo tudi na spletnem naslovu matura.ric.si/.

Tako kakor v prejšnjih letih so bili tudi tokrat vsi ugovori rešeni dovolj zgodaj, še pred začetkom jesenskega izpitnega roka splošne mature, so še dodali v sporočilu za javnost.

Na slovenskih srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah bo v petek potekal prvi dan jesenskega izpitnega roka splošne in poklicne mature. Kandidati bodo na ta dan opravljali pisni izpit iz slovenščine ali italijanščine ali madžarščine.