c S

V Škofji Loki se začenja sedem milijonov evrov vredna gradnja novega vrtca

10.08.2018 07:29 Škofja Loka, 09. avgusta (STA) - Škofjeloški župan Miha Ješe je danes v Škofji Loki z direktorjem jeseniške družbe Kovinar - Gradnje ST Mirkom Krašovcem podpisal skoraj sedem milijonov evrov vredno pogodbo za izgradnjo novega, nizkoenergetskega vrtca Kamnitnik. Vrtec na območju nekdanje vojašnice, ki bo lahko sprejel 300 otrok, naj bi zaživel jeseni 2019.

Kot je ob podpisu pogodbe dejal župan, gre za projekt, ki ga je občina načrtovala vrsto let. Vrtec bo lahko sprejel nekaj več kot 30 odstotkov otrok, ki sedaj v Škofji Loki obiskujejo javni vrtec. Z zagonom novega vrtca, v katerega se bodo preselili tudi vrtčevski oddelki iz dijaškega doma, pa naj bi se število otrok v škofjeloških vrtcih povečalo z 900 na 1000.

Z novim vrtcem naj bi mesto zagotovili vsem otrokom, ki jih starši želijo vpisati v vrtec. Najverjetneje pa se bodo zmanjšali tudi stroški predšolskega varstva in vzgoje, ki jo v treh četrtina pokriva občina, približno četrtino sredstev pa prispevajo starši. Ne bo namreč več treba plačevati najemnine za prostore v dijaškem domu, pa tudi stroški delovanja vrtca bodo zaradi njegove energetsko varčne zasnove nižji.

Bo pa zaradi tega precej visok strošek same gradnje, 6,93 milijona evrov. Od tega bo občina dobila 1,2 milijona evrov nepovratnih sredstev iz eko sklada, zadolžili se bodo predvidoma za milijon evrov. Zaradi omenjenega projekta naslednje leto občina razen sredstev za nakup dela Name za knjižnico in za določene investicije v ceste večjih naložbenih možnosti ne bo imela.

Občina je dlje časa iskala izvajalca, ki bi bil pripravljen zgraditi vrtec za 6,7 milijona evrov, kolikor je bilo predvidenih sredstev. Po pogajanjih se je nato vseeno odločila za najugodnejšo ponudbo, ki je bila za 200.000 evrov višja od predvidene in sta jo dala Kovinar - gradnje ST Jesenice kot glavni izvajalec ter družba Riko hiše Ljubljana kot partner.

Rok izgradnje je 14 mesecev, gradnja pa bo stekla takoj po uvedbi v delo, ki bo predvidoma prihodnji teden, je povedal Krašovec in dodal, da naj bi bil do zime objekt pod streho, sledila bo notranja ureditev, nato pa še zunanja s ciljem, da bi uporabno dovoljenje dobili še pred začetkom prihodnjega šolskega leta.

Jeseniško podjetje Kovinar - gradnje ST, ki je letos že gradilo tudi restavracijo na Šobcu in prenovilo igralnico ter hotel Korona v Kranjski Gori, se je pri projektu izgradnje vrtca odločilo za sodelovanje z ljubljansko družbo Riko hiše, s katero so uspešno sodelovali že v preteklosti. Medtem ko je Kovinar specialist za klasično gradbeništvo, bo Riko prispeval svoje znanje kot specialist za montažne hiše.

Novi vrtec, ki bo zgrajen po najsodobnejših trajnostnih gradbenih in energetskih standardih, bo lesena gradnja z betonskimi temelji, dolg bo 100 metrov in širok 20. Imel bo dve etaži in pripadajoče otroško igrišče. Umeščen bo v zeleno parkovno okolje pod Kamnitnikom na prostoru nekdanje vojašnice.

Na območju bodočega vrtca sedaj stoji stavba, v kateri so imeli prostore nekateri klubi in društva, ki so se že preselili v klet nekdanje vojašnice. Tam naj bi prihodnje leto uredili tudi medgeneracijski center. V bližini so letos odprli že kolesarski park, jeseni pa bo sledila še telovadnica na prostem. Tako bo na tem območju nastal velik družbeni center.