c S

Študentski in dijaški domovi poleti odprti za turiste

30.07.2018 07:20 Maribor, 29. julija (STA) - Študentski in dijaški domovi po odhodu študentov in dijakov na počitnice odprejo svoja vrata za zunanje obiskovalce, večinoma turiste ali udeležence poletnih šol, tekmovanj in prireditev, ki lahko tako bivajo v mestu po razmeroma nizki ceni. Še posebej veliko zanimanja za takšno namestitev je v Ljubljani in na Primorskem.

"Povpraševanja je veliko, sploh med vikendi," so za STA povedali v Študentskih domovih Univerze na Primorskem. V vseh treh domovih imajo na voljo za oddajanje turistom 137 sob s skupaj 321 ležišči. Cene so v primerjavi z lanskim letom nekoliko dvignili. Še vedno pa na primer prenočišča v Prisojah, kjer se cene gibljejo od 35 evrov naprej, oglašujejo kot najugodnejše v Kopru.

V Študentskih domovih Univerze v Ljubljani trenutno prevladujejo študentje na poletnih praksah in individualni gostje, od sredine avgusta do sredine septembra pa bodo večino zmogljivosti zasedle razne poletne šole. "Letos je iz tega naslova res veliko povpraševanja, tako iz domačega kot tudi mednarodnega prostora," je povedal v. d. direktorja Igor Brlek.

Poleg 140 ležišč, ki so jih oddali Hostlu Simbol, imajo na voljo še okoli 250 ležišč, ki jih oddajajo sami. "Cene se niso spremenile in ostajamo enako cenovno ugodni kot pretekla leta," je dejal.

Z zanimanjem za kratkotrajno bivanje pri njih so zadovoljni tudi v Študentskih domovih Univerze v Mariboru. "V času poletnih počitnic proste zmogljivosti tržimo tudi za potrebe turizma, saj nam izvajanje tovrstnih dopolnilnih dejavnosti znižuje stroške osnovne dejavnosti, s čimer skušamo ohranjati nizke cene stanarin za naše stanovalce," je pojasnila pomočnica direktorice Darja Kukovičič. "Trend povpraševanja po poletnih namestitvah je v zadnjih nekaj letih v rahlem porastu," je dodala.

Povprečno turisti prenočujejo v študentskih domovih dan ali dva, študenti in profesorji, ki prihajajo na poletne prakse, izmenjave ali poletne šole, pa ostajajo tudi dlje časa.

"Prihodek iz naslova turizma s pridom uporabljamo za dvig bivalnega standarda naših stanovalcev in vlaganja v infrastrukturo za številne obštudijske dejavnosti," je povedala Kukovičičeva.

Prednost nastanitve v študentskem domu je poleg cene tudi lega, saj so ti ponavadi blizu središča mesta, športnih objektov ali drugih za turiste zanimivih točk. Gostom je večinoma na voljo tudi brezžični internet, koristijo lahko športne površine in drugo ponudbo v študentskih domovih.

Poletje je pestro tudi v dijaških domovih. Kot je povedala ravnateljica Dijaškega doma Bežigrad Ljubljana Nataša Erjavec, oddajajo okoli 185 sob, predvsem skupinam poletnih šol in športnikom. "Povpraševanje je zelo veliko. Po navadi v juliju ne moremo ustreči vsem. V avgustu namerno ne oddajamo več kot 50 odstotkov sob, da lahko izvajamo vzdrževalna in obnovitvena dela," je dejala. "Zbrani denar porabimo za obratovalne stroške in delo, dobiček pa vlagamo v nenehno posodabljanje infrastrukture," je dodala.

V Dijaškem domu Maribor oddajajo sobe zunanjim gostom po predhodni najavi, da lahko še pravočasno zagotovijo delo kuhinje in recepcije. "Če gre za večjo skupino, se potrudimo, da to storitev omogočimo, sicer pa se poleti izvajajo obnovitvena dela in generalno čiščenje, zaposleni pa koristijo dopust," je povedala ravnateljica Ksenija Jaušovec.

Bivanje v poletnih mesecih omogočajo predvsem svojim dijakom športnikom, ki imajo treninge tudi čez poletje, in študentom, ki pridejo v Slovenijo preko mednarodnega programa Erasmus. Na voljo imajo 300 postelj oziroma 150 dvoposteljnih sob. "Povpraševanje po naših zmogljivostih precej variira, največ ga je v času Festivala Lent oziroma drugih večjih dogodkov v mestu," je še povedala ravnateljica.